018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Vučić: Tri milijarde dolara od šeika Muhameda bin Zajeda

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić izjavio je da od Ujedinjenih Arapskih Emirata Srbija očekuje veoma povoljan kredit između dve i tri milijarde dolara, koji će našoj zemlji omogućiti da prebrodi težak period, da stvori uslove za uspešno sprovođenje reformi, bolji poslovni ambijent i veće zapošljavanje ljudi.

Vučić je obelodanio da će bivši generalni direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Štros Kan biti savetnik vlade i najavio da bivši austrijski kancelar Alfred Guzenbauer, koji će takođe biti savetnik vlade, dolazi 20. septembra u Beograd.

Učestvujući u programu RTS-a, Vučić je preneo da je nedavno u Škotskoj zamolio šeika Muhameda Bin Zajeda da Ujedinjeni Arapski Emirati Srbiji daju dve ili tri milijarde dolara po najnižoj kamatnoj stopi, na 20 ili 30 godina.

- To bi bio gotovo poklon za ovu zemlju. Mi bismo delom tog novca vratili najteže kredite koji nas opterećujuu. Istovremeno bismo rasteretili nivo javnog duga, što mislim da bi MMF podržao, a ostatak novca bismo na različite načine ubrizgali u privredu. Posle toga će biti jasno da je Srbija opstala i krenula napred. To bi nam omogućilo pravljenje aranžmana sa MMF-om, popravljanje slike srpske ekonomije u svetu, da do kraja godine postanemo član i Svetske trgovinske organizacije, i mislim da bismo već na proleće imali povoljniji ekonomski ambijent – istakao je Vučić.

Govoreći o stanju u domaćoj ekonomiji, Vučić je upozorio da nas sledeće godine čeka otplata oko milijardu evra dospelih kamata na inostrane kredite, i još milijardu evra se mora pripremiti za subvencije, a uz sve to u budžetu se mora, kao i ove godine, planirati oko šest milijardi evra za penzije i socijalna davanja.
„Zato moramo da idemo u reforme“, naglasio je Vučić i dodao da će ova vlada pokušati da zaposli ljude, pre svega pozitivnim promenama na svim poljima, od promena zakona o planiranju i izgradnji, zakona o radu do promene poreskih stopa i stvaranja boljeg poslovnog okruženja, ali ne na štetu socijalno najugroženijih, za koje će biti donete posebne mere.

(Tanjug)

Povezane vesti