018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Vučić: Srbija spremna za novu, izazovnu budućnost

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Pred Srbijom stoje teške reforme, ali je spremna za novu, izazovnu budućnost i do 2020. godine može da završi pregovore sa Evropskom unijom, poručio je premijer Srbije Aleksandar Vučić u danas objavljenom autorskom tekstu za britanski „Fajnenšel tajms“.

„Dok se međunarodna zajednica bori sa situacijom u Ukrajini, Srbija je krenula u mirnu, ali temeljnu političku transformaciju. 16. marta održali smo parlamentarne izbore i rezultati su odrazili novu evoluciju u demokratskoj istoriji Srbije. Oni su pokazali da je čitava naša nacija sada ujedinjena iza nove vizije – Srbija u srcu Evrope“, naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima, uz snažno liderstvo, podržano mandatom srpskog naroda i hrabrim odlukama, mi smo predodređeni za skok u novu i izazovnu budućnost.

On je rekao da Vlada nema iluzija kada je reč o obimu zadataka sa kojima se suočavamo, ali da nećemo gubiti iz vida naše ciljeve.

Prvi prioritet Vlade je ekonomija, kaže premijer i dodaje da sa neophodnim reformama Srbija može opet da postane regionalni lider u industriji i poljoprivredi i u plodna destinacija za strane investicije.

„Uložićemo maksimalne napore u borbi protiv nezaposlenosti kako bismo ponudili pravu budućnost talentovanim, vrednim i posvećenim ljudima Srbije, stavili naše javne finansije na održive temelje i stvorili bolje okruženje za investitore i preduzetnike“, rekao je Vučić u tekstu objavljenom u on-lajn izdanju „Fajnenšel tajms“.

Lazar Krstić ostaje ministar finansija koji će, navodi premijer, nastaviti sa politikom uravnotežavanja državnog budžeta i prevazilaženja neodgovornog fiskalnog nasleđa Srbije.

Ti predlozi su već dobili podršku MMF i globalne finansijske zajednice i mi ćemo osigurati da se oni ostvare. Na tom putu biće teških odluka, ocenio je premijer i istakao da će morati da se obuzdaju veće plate u javnom sektoru i uvedu platni razredi kako bismo obezbedili da isti posao bude jednako plaćen.

Kada je reč o procesu privatizacije, u onim kompanijama koje ostanu u potpunom ili delimičnom vlasništvu države, menadžment će biti profesionalizovan, a izveštavanje i transparentnost će biti usklađeni sa najboljom međunarodnom praksom, najavljuje premijer.

„Cilj nam je da kroz ove mere smanjimo budžetski deficit na tri odsto do 2017. godine, što bi svrstalo Srbiju među najbolje primere u svetu“, kaže on.

Međutim, prema njegovim rečima, fiskalna stabilizacija je samo jedan deo rešenja, zemlji je potreban i rast, a radi poboljšanja investicionih uslova u proceduri je čak izmena 21 zakona.

Naše reforme će, kako piše Vučić, uključivati nov, fleksibilniji zakon o radu, jedan „šalter“ za administrativne dozvole koje su se ranije teško dobijale i izmenjeni zakon o stečaju da bismo finansijskom sektoru osigurali izvesnost potrebnu prilikom odobravanja kredita.

Srbija će, prema njegovim rečima, zaista biti „otvorena za biznis“ u naredne četiri godine.

Bolja regulativa će podstaći aktivnost u ekonomiji; strane investicije će uneti nove veštine, stručnost i pristup tržištu; podsticaji vlade će pomoći da novi poslovi postanu konkurentni; i kompanije svih veličina će moći da iskoriste jake trgovinske veze sa Rusijom i EU, smatra on.
Pobeda nad korupcijom je ključna ako želimo da privučemo strane investicije neophodne za izgradnju bolje budućnosti za Srbiju, rekao je Vučić i izrazio nadu da takav njegov stav o korupciji neće biti doveden u pitanje.

„Niko nije nedodirljiv i svi su jednaki pred zakonom. Niko nikad neće moći da se obogati o trošku države i građana i mi već pokrećemo inicijative da osiguramo da tako i bude“, poručio je on.

Neki od najvećih međunarodnih kompanija pokazuju da imaju poverenja u Srbiju, kaže Vučić, navodeći primer Majkrosofta, Fijata i Koka-kole koji već imaju razvijen posao u Srbiji, kao i Mercedesa koji razvija svoje veze sa srpskim Ikarbusom.

Vučić je podsetio da je Mubadala, državni investicioni fond iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, potpisala memorandume o razumevanju o potencijalnim investicijama u oblasti proizvodnje poluprovodnika, vazduhoplovnih tehnologija, kao i o naučno-istraživačkom centru.

„Ali nećemo se zaustaviti na tome. Želim da vidim da Srbija ponovo bude jedna od najvećih raskrsnica Evrope“, rekao je on.

Geografski, Srbija je već tu: na Dunavu, reci koja povezuje više evropskih zemalja nego ijedna druga, i na glavnoj putnoj vezi između Evrope i Bliskog istoka, naveo je Vučić.

„Naša pobeda na izborima sada nam daje mandat da primenimo sveobuhvatne reforme koje su neophodne da bi se obezbedilo da Srbija dobije zasluženo mesto kao punopravna članica Evropske unije“.

Promene, prema njegovim rečima, neće biti samo ekonomske prirode. „U stvaranju nove budućnosti za Srbiju, mi moramo da ostavimo tešku prošlost iza sebe i da rešimo pitanje koje je najosetljivije za mnoge Srbe – pitanje odnosa sa Prištinom“, ocenjuje Vučić i dodaje da je tu već napravljen „pravi napredak kada smo seli za pregovarački sto sa Hašimom Tačijem kako bismo okončali dugotrajni ćorsokak“.

„Sporazum sa Prištinom potpisan u aprilu prošle godine bio je pravi prodor i utabao je put za otvaranje pristupnih pregovora Srbije i EU početkom ove godine. Nastaviću da igram aktivnu ulogu u ovom procesu“, rekao je premijer.

„Do 2020. godine nameravamo da završimo pregovore sa EU. Neki kažu da je to optimistički, ali mi znamo da Srbija to može“, smatra on.

Srbija, prema njegovim rečima, ima talenat, potencijal i odlučnost da se uhvati u koštac sa izazovima sa kojima se suočavamo. Ekonomski, idealno smo pozicionirani da unapredimo nedavni rast, a politički, tempo promena nikad nije bio brži, ocenio je Vučić.

Nova, moderna Srbija je spremna da u potpunosti ima svoju ulogu u Evropi za dobrobit svih, zaključio je premijer Srbije, koji je autorski tekst u Fajnenšel tajmsu počeo citirajući reči američkog teologa iz 19. veka Džejmsa Frimena Klarka:

„Političar misli na sledeće izbore, državnik na sledeće generacije. Političar želi uspeh svoje stranke, a državnik svoje države“.

Foto Tanjug, R. Prelić, N. Milošević (naslovna)

Povezane vesti