018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Vučić: Razvoj samo u miru, nikome ne želimo zlo

Komentari: isključeni

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija poštuje sve druge, da samo u miru možemo da se razvijamo i idemo napred, i da nikom ne želimo zlo.

Vucić je na otvaranju Andrićgrada rekao da moramo da napravimo ekonomski jaku Srbiju, zemlju bogatih ljudi, i da će na takvu Srbiju Republika Srpska uvek moći da se osloni i da će narod RS uvek moći da računa na Srbiju u skladu sa zakonom o paralelnim specijanim vezama i Dejtonskim sporazumom, na koji imamo pravo a da nikome ne smetamo.

Premijer je rekao da danas, na najveći srpski praznik, nije ni vreme ni mesto da se govori o malim ljudima ili onima koji bi da pokušaju da nam zatru istoriju ili da nas nateraju da zaboravimo.

„Mi poštujemo sve druge, samo u miru možemo da se razvijamo i da napredujemo – nikom drugom nikakvo zlo ne želimo“, poručio je premijer.

On je naveo i da je vlada Srbije prepoznala značaj Andrićevog instituta i da će zajedno sa Vladom RS nastaviti da učestvuje u finansiranju njegovog rada i ocenio da će taj Institut biti neka vrsta vodilje i kritike svega onoga što radimo.

Imamo takav Institut koji imaju svi veliki narodi i možemo sa njim da se se ponosimo, sastavljen od ljudi od kojih ćemo uvek moći mnogo toga da naučimo, rekao je Vucić.

Premijer Srbije je rekao i da je počastvovan što se nalazi na ovom mestu i istakao da je Andrićev institut stecište umnih srpskih glava, mesto na kojem će se razmenjivati znanje i mesto na kojem ćemo „mnogo toga moći da naučimo svi mi koji smo dobili vaše poverenje, ali i svi oni koji dolaze posle nas“.

Srbi, kako je istakao, neće dozvoliti nikome da oskrnavi njihovu istoriju i slobodu, jer pucanj Gavrila Principa u austrougarskog prestolonaslednika nije bio pucanj u Evropu, već pucanj za slobodu, početak emancipacije i konačno oslobađanje od okupatora.

„Slobodarske ideje tog vremena su nas vukle kroz sve ovo vreme. Došli smo u 2014. u kojoj razni međunarodni okupatori pokušavaju da nam nametnu ono što nije uspela Austrougarska…U čemu je razlika, zašto smo živeli ovih sto godina? Mi to ne želimo, hoćemo našu slobodu i hoćemo u njoj da živimo“, rekao je Dodik.

Andrićev institut, centralna građevina Andrićgrada, je, prema Dodikovim rečima, upravo mesto sa koga će se proneti ime srpskog naroda i njegove borbe za slobodu, i na kojem će biti predstavljana nacionalna istorija i budućnost srpskog naroda.

„Svaki Srbin koji drži do sebe zna šta se ovde dešava – ovde je pozdrav slobodi i našem jedinstvu. Pozivamo sve da nam se pridruže u očuvanju mira na ovim prostorima i slobodi za sve“, poručio je Dodik.

„Videli smo da mnogi žele, ne samo da eliminušu Srbe, već da i unište njihovu istoriju. Iz Sarajeva su isterali Srbe, a onda su počeli da nam otimaju i istoriju. Bilo je logično da tamo odakle smo morali da se iselimo povučemo i svoju istoriju i donesemo je ovde“, rekao je Dodik.

Kako je istakao, srpska istorija je puna slobodarstva i stradanja za svoju slobodu i slobodu drugih, iako su drugi tokom 90-ih godina prošlog veka rekli da su Srbi razlog njihove neslobode.

„Danas je jasno da postoji nešto što ima ime i prezime, to je srpski narod, čije je ime Srbije, a prezime Republika Srpska“, zaključio je Dodik.

Reditelj Emir Kusturica, koji je idejni tvorac projekta Andrićgrad, objasnio je da će taj kompleks biti lekcija kako se čuva identitet i kako se čitav jedan grad pretvara u kulturno dobro.

Kusturica je istakao da u Evropi nema gradova posvećenih nobelovcima, a potreba da Srbi naprave takav grad verovatno leži u tome što, kako je rekao, kolonizatori na ovim prostorima nisu ostavili kulturni trag.

Kako je objasnio, stara srpska reč trg znači grad, a od rušenja Nemanjićke carevine Srbi su izgubili smisao za život na trgovima, što će Andrićgrad promeniti.

Kustirica je zahvalio Vladi RS i predsedniku Dodiku na pomoći koju su pružili ovom projektu, ali i Vladi Srbije i Srpskoj naprednoj stranci na prilozima koji su omogućili da se ovaj kompleks podigne.

(Tanjug)

Povezane vesti