018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Vučić: Posao vlade da pomogne zdrave investicije u Srbiju

Vicepremijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je posao Vlade Srbije da omogući i pomogne svaku zdravu investiciju koja donosi profit i zapošljava građane Srbije i da će tim putem nastaviti i dalje.

Vučić je na svečanom otvaranju radova na izgradnji vetroparka u Plandištu rekao da je ta investicija vest za građane Srbije, jer će 300 ljudi raditi na poslovima izgradnje, a infrastruktura u okolini Plandišta će biti značajno popravljena. Vučić je rekao da od naredne godine više niko neće moći da kaže da Srbija u 2013, 2014. ili 2015. godini nema vetroparkove.

- Srbija će u procesu modernizacije da se takmiči sa najboljima, a ne sa najgorima. Takmičićemo se sa najboljim zapadnoevropskim zemljama, ali i sa svim naprednim zemljama, državama sa istoka, i sa razvijenim zemljama sa svih strana sveta – rekao je Vučić.

On je dodao da zapadnoevropske zemlje značajno proizvode zelenu energiju kroz vetroparkove i da je došao kraj tome da se „pitamo zašto to Srbija nema, kad je posebno Banat, idealna lokacija za tako nešto“.

Vicepremijer je rekao i da će se proizvodnja zelene energije u narednom periodu podići sa 21 na 27 odsto, u skladu sa obavezama koje je Srbija preuzela, i da je uveren da će te obaveze biti i isplative.

Odgovarajući na novinarska pitanja u vezi sa interesom zajedničkog preduzeća NIS-a i privatnih investitora iz Srbije koji učestvuju u projektu, Vučić je rekao da je njihov interes da zarade novac, da to nije sramota i da time treba svako da se pohvali.

- Njihovo je da zarade, da budu bogatiji i profitabilniji, a naš je zadatak da to podstaknemo da bismo što više uzeli kroz poreze i doprinose, da bi država i građani bili bogatiji. To je čisto ko suza – rekao je Vučić.

On je dodao da je prirodno da zarada pokreće svakog ko investira, a da je na Srbiji da to iskoristi, da više ne budemo poput zemalja koje su izvan procesa modernizacije i da ne možemo da objasnimo zašto u 2013. godini poput tih zemalja nemamo vetroparkove“.

- Imaćemo ih, sledićemo moderan svet, ali ljudima u Srbiji mora da se objasni da je osnovni poriv onih koji ulažu u našu zemlju da zarade novac i da je na nama da to podstičemo, a ne da bežimo –  rekao je Vučić.

Vučić je pozvao NIS i partnere iz privatnih komapnija, koji sa 50 odsto učestvuju u investiciji u Plandištu, da nastave sa poslom koji su započeli, nastave da investiraju i prave profit.
- Naš posao je da privučemno investitora, da zaposlimo zemlju i uveren sam da ćemo imati dobre rezultate – zaključio je Vučić.

(Tanjug)

Povezane vesti