018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Vučić pogođen kamenom u glavu, delegacija evakuisana

Od:
Komentari: isključeni

POTOČARI – Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji je danas prisustvovao komemoraciji povodom 20. godišnjice zločina u Memorijalnom centru, napustio je Potočare i na putu je za Beograd, rečeno je Tanjugu u srpskoj delegaciji.
Delegacija na čelu sa Vučićem je Potočare napustila nakon napada u kome je premijer pogođen kamenom u glavu, a naočare slomljene.
Kako javljaju reporteri Tanjuga sa lica mesta, delegacija i premijer su napadnuti kamenicama, cipelama i flasama s vodom. U pokušaju da zaštite premijera Vučića članovi njegovog obezbeđenja su otvorili pancir torbe.
Napadači su vikali „Alahu egber“ (Bog je veliki). „Umri četniče“…
Pojedinci iz mase su nasrtali na obezbeđenje srpske delegacije u pokušaju da dođu do Vučića i tom prilikom je došlo do fizičkog obračuna sa članovima obezbeđenja.
Policija je intervenisala i sukobila se sa napadačima, a srpska delegacija je evakuisana.
U tom trenutku reis ul ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović je potom pozvao mnoge risutne da ostanu dostojanstveni u svom bolu.
„Nemojmo dozvoliti onima koji su bol prouzrokovali da danas budu ovde iznad našeg dostojanstva. Ostanimo dostojanstveni kao muslimamni to je naša obaveza prema našoj veri“, rekao je Kavazović nakon što je došlo do incidenta sa srpskom delegacijom kada je premijer Aleksandar Vučić izviždan.
Kavazović je pozvao prisutne koji su, kako je rekao došli da klanjaju dzenazu (ukop) svojoj braći i sestrama svoja lica okrenu ka Kibli (Meki).
Vučić je danas u Memorijalnoj sali obišao izložbu „Srebrenica – Potočari – 1995. – 2015.“, gde se, u prisustvu najvećeg broja medija, upisao u knjigu žalosti.
Prilikom ulaska u salu majke stradalih Srebrenici su se rukovale i izljubile sa srpskim premijerom i na revre zakačile srebrenički cvet.
Istovremeno pojedini okupljeni građani su mu zviždali i dobacivali.
Srpski premijer prisustvuje obraćanju 17 govornika tokom svečanog dela komemoracije, nakon koje će biti sahranjeni posmrtni ostaci 136 srebreničkih žrtava identifikovanih u poslednjih godinu dana.

Tanjug 11 Jul 2015 13:55
Foto Tanjug