018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Vučić: Opasnost još nije prošla

Komentari: isključeni

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se Srbija, zahvaljujući izvanrednoj reakciji državnih organa i celokupnog naroda, bolje snašla u borbi sa poplavama nego mnoge bogatije države koje su se suočile sa daleko manjim problemima, ali i upozorio da opasnost još nije prošla, jer se očekuju poplavni talasi na Savi.

„Kraj nije ni blizu, ali danas imamo vise nade nego juče“, rekao je premijer na sednici Republičkog štaba za vanredne situacije, i konstatovao da je nesreća koja je pogodila neke druge zemlje Srbiji dala priliku da se odbrani.

On je naveo da će do srede Savom proći još jedan poplavni talas i da treba da učiniti sve da se pripremi za njegov dolazak.

Na sednici je rečeno da je kod Šapca nivo Save sada 660 centimetara, što je za metar više od istorijskog maksimuma, a da se može efikaksno braniti do nivoa od 680 centimetara.

Precizirano je da je ugroženima od poplava u narednim danima najpotrebnija voda za piće, hrana, uključujući hranu za bebe, lekovi, odeća, sredstva za higijenu, a od medikamenata su najpotrebniji lekovi za krvni pritisak, bolesti srca, dijabetes, astmu, sirupi i antibiotici za decu, kao i dezinfekciona sredstva.

Premijer Vučić je upozorio da se tačno mora znati gde ide svaka vrsta i svaki dinar pomoći koji stiže iz zemlje i inostranstva i da ne sme da se desi nijedna zloupotreba.On je rekao da je veliki broj pojedinaca i vlada uputio pomoć Srbiji, uključujući značajnu pomoć šeika Mohameda Al Nahjana.
„Nije naš narod blesav, niti oni spolja, da daju pomoć, a da to bude zloupotrebljeno… Ne sme nijedan dinar negde da bude zloupotrebljen ili da čujem za neka privatna lica da neko u ime vlade tobože uzima nešto. Narodu da položimo račune gde se i šta potrošilo – da se jasno zna gde se novac donosi i gde se troši“ rekao je Vučić.

Veoma oštre reči osude Vučić je imao za neke domaće trgovce električnom energijom koji su državi nudili struju po nekoliko puta većoj ceni od one po kojoj je u trenucima najevće nužde kupljena od BiH i Crne Gore.

On je takođe upozorio lokalne samouprave da ne traže deset puta više nego što im je potrebno i naglasio da će država imati dramatične troškove da sanira posledice poplava.

Ministarstvu unutrašnjih poslova Vučić je naložio da na poplavljenim područjima spreči krađu privatne i javne svojine, iako to nije masovna pojava.

Premijer je izvesne kritike imao i na račun onih koji su organizovali transport volontera na ugrožena područja.
„Nismo se setili da građanima koji su išli da spašavaju ljude ne naplaćujemo putarinu, a onda smo one koji su se vraćali iz Šapca pustili da se sami snalaze, nismo im obezbedili prevoz, pa su se neki vraćali i auto stopom“, naveo je Vučić.

Predsednik Vlade Srbije izrazio je danas zahvalnost pojedincima, privrednim subjektima i stranim vladama, čija je pomoć omogućila da Srbija u vreme vanredne situacije reaguje na najbolji moguć način.

Vučić je zahvalio Rusiji, Evropskoj komisiji, SAD, Austriji, državama regiona, Izraelu, Turskoj, Belorusiji i svima ostalima koji su u Srbiju uputili pomoć i spasilačke timove.
„Pokazalo se da politika prijateljstva i saradnje u regionu našoj zemlji mnogo znači, i da smo uspeli zahvaljujući hitnim merama da sprečimo još teže posledice… Dobro ćemo da pamtimo i vratimo svima koji su nam pomogli i mnogo im hvala na svemu što su učinili. Zahvaljujemo svima na trudu i razumevanju za naše potrebe“, rekao je Vučić.

Premijer je zahvalio sportistima, glumcima, navijačima i svim volonterima koji su se uključili u spasilačke napore.
„Mi smo mislili da nećemo skupiti 500 ljudi, a imali smo 12 i po hiljada ispred Sava centra prve večeri. To je mladost Srbije i pokazuje kakvu budućnost imamo. Nije ni čudo što smo bili bolje organizovani od neuporedivo razvijenijih zemalja koje su imale neuporedivo manje probleme“, rekao je Vučić.

Na današnjoj sednici štaba saopšteno je i da su u Obrenovcu do sada pronađene dve ljudske žrtve, ali da ohrabruje to što danas prilikom povlačenja vode nisu pronađeni stradali.

Prema dosadašnjem bilansu, u poplavama je proteklih dana petoro osoba izgubilo život, među njima i jedan pripadnik spalilačkih jedinica, a da se jedna osoba vodi kao nestala.

Načelnik Sektora MUP za vanredne situacije Predrag Marić precizirao je da je zbog katastrofalnih poplava evakuisano ukupno 24.352 ljudi, da je poplavljeno 2.260 objekata i ugroženo je 1.763 objekata.

Prema najnovijem izveštaju Republičkog hidrometoorološkog zavoda koji je podnet na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije, narednih dana najkritičnija hidrološka situacija biće na Savi, ali poplavni talas koji će tokom dana doći do Beograda ostaće ispod granice vanredne odbrane od poplava.

Narednih dana, između 18. i 24. maja, će u Srbiju doći još jedan poplavni talas na Savi, čija će visina zavisiti od situacije u BiH i Hrvatskoj, i poplavni talas na Dunavu, međutim i on će ostati ispod granice vanredne odbrane od poplava.

Narednih dana će širom Srbije vodostaj na rekama biti u većem opadanju, osim na Savi gde će bitiu manjem opadanju.

Prema prognozama Republičkog hidrometoorološkog zavoda, vremenska situacija će se popraviti: temperatura će biti u porastu i mogu se očekivati mestimične padavine od tri do pet milimetara po kvadratnom metru, a samo u jugoistočnoj Srbiji se može ići do osoma milimetara.

(Tanjug)

Povezane vesti