018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Vučić: Odluka Prištine nerazumna, iracionalna i besmislena

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je odluka Prištine da zabrani srpskim zvaničnicima da idu na Kosovo i Metohiju tokom predizborne kampanje za lokalne izbore „nerazumna, iracionalna i besmislena“.

- U neku ruku, ta odluka je skandalozna, ali uvek volim da neke stvari prenoće pa da onda napravimo dogovor kako i šta da činimo – rekao je Vučić novinarima sinoć na prijemu u rezidenciji nemačkog ambasadora u Beogradu.

On je naglasio da, u svakom slučaju, ne možemo da dozvolimo poniženja, ali da je važno da sačekamo dan ili dva pa da onda reagujemo.

Vučić je naveo da je o tome razgovarao sa premijerom Ivicom Dačićem i očekuje da razgovara i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

- Mi ćemo imati, uveren sam, jedinstvenu reakciju, ali mi moramo uvek da vodimo računa o svim posledicama, da ne reagujemo na način na koji bi to oni koji su protiv Srbije voleli – istakao je vicepremijer.

Na pitanje ima li vremena da to „prenoći“, Vučić je odgovorio da „za racionalne, mudre, razumne i dobre odluke uvek ima dovoljno vremena“.

Nemački ambasador Hajnc Vilhelm izjavio je novinarima na prijemu povodom obeležavanja ujedinjenja Nemačke da se nada da će biti pronađeno rešenje za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i da će EU posredovati u tome.

Premijer Dačić prethodno je upozorio Brisel da će prekinuti učšće u pregovorima ukoliko Priština ne bude dozvoljavala srpskim zvaničnicima da posećuju Kosovo i Metohiju do kraja izborne kampanje, za izbore zakazane za 3.novembar.

- Ako ja kao potpisnik briselskog sporazuma i predstavnici vlade koji su ga podržali i radili na njegovoj implementaciji, ne možemo na Kosovo da odemo i pozovemo Srbe da izađu na lokalne izbore, onda se postavlja pitanje svrsishodnosti mog daljeg učešća u dijalogu – rekao je Dačić, koji je u petak planirao da poseti opštinu Štrpce, ali su ga prištinske vlasti obavestile da ta poseta nije odobrena.

Povezane vesti