018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Vučić: Srbija nije ugrožena

Komentari: isključeni

Srbija će poštovati volju Evropske unije i neće davati subvencije za izvoz svojih prozivoda u Rusiju, ali Ruskoj federaciji neće uvoditi sankcije, poručio je danas premijer Aleksandar Vučić.

On je na konferenciji za novinare objasnio da mu je pre dva meseca u Obrenovcu zamenik šefa Kancelarije EK u Beogradu Oskar Benedikt uručio ed memoar kojim se Vlada Srbije obaveštava da bi trebalo da se uzdrži od bilo kakvih mera podržavanja izvoza u Rusiju, što praktično znači da ne bi trebalo da suštinski ili značajno proširimo srpski udeo u izvozu na rusko tržište, zamenjujući tako izvoz zemalja EU.

„Ovo što smo dobili posmatramo na odgovoran način i odgovorno ćemo se odnositi prema tome. To je niža forma od demarša, ali ne želimo da potcenimo sadržaj i bilo bi neodgovorno da se tako ponašamo“, rekao je Vučić.

Srbija, međutim, dodao je, nema nikakve veze sa sukobima u Ukrajini, niti ih je izazvala, niti se stavila na bilo koju stranu.

„Želimo mir, bavimo se mirom“, rekao je Vučić i poručio građanima da mogu biti spokojni jer, „treba da znaju da Srbija ničim i ni na koji način nije bilo čime ugrožena“.

Napomenuo je, takođe, da nema potrebe da Srbija uvodi nove, odnosno dodatne subvencije na izvoz robe u Rusiju, ali je ponovio da će poštovati volju EU, jer je članstvo EU strateški cilj i za takvu politiku Vlade građani su glasali.

U Evropskoj komisiji su pozdravili današnju izjavu premijera Srbije Aleksandra Vučića u vezi sa izvozom hrane u Rusiju, uz napomenu da će zvaničan stav Brisel izneti tek nakon podrobne analize Vučićevih reči.

„Vučićeva izjava da će se Srbija pridržavati preporuka Evropske unije i da neće podsticati izvoz hrane u Rusiju je nešto što zaslužuje pohvalu“, rekao je Tanjugu funkcioner Evropske unije koji je želeo da ostane anoniman. U međuvremenu portparol komesara za proširenje Štefana Filea, Petar Stano, je na brifingu za novinare ponovio da Evropska unija očekuje od trećih zemalja i zemalja kandidata da ne pokušavaju da iskoriste evropske sankcije Rusiji kako bi povećale sopstveni izvoz.

(Tanjug)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezane vesti