018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Vučić i Dačić: Odluka o zabrani Parade ponosa u interesu građana

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić izjavio je danas da je odluka o zabrani Parade ponosa, ali i svih drugih skupova bila jedina ispravna i da je doneta u interesu građana.

Odgovarajući na pitanja novinara u Koceljevi, vezana za jučerašnja zabranu Parade ponosa, Vučić je rekao da nisu huligani pobedili državu i pitao šta bi bilo i čija bi bila odgovornost da je neko poginuo i ko bi pobedio da je neko poginuo.

On je pitao i da li bi cena održavanja bila stotine razbijenih izloga, povređeni policajci, građani.

Vučić je naveo i da je razgovarao sa komesarom za proširenje Štefanom Fileom i šefom Delegacije EU u Beograđu Majklom Devenportom, da su oni izrazili zabrinutost, da mi to razumemo, ali da je odluka doneta u interesu građana Srbije.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je sinoć za RTS da je takva odluka doneta pre svega iz bezbednosnih razloga i dodao da će biti zabranjeni svi skupovi koji su bili zakazani za sutra.

On je rekao da se ne dovodi u pitanje političko opredeljenje zemlje da se poštuju prava svih građana, ali da je važnija od toga njihova bezbednost, zbog čega je Biro i odlučio da Parada ponosa ne bude održana.

- Bezbednosne procene govore da je moglo doći do ozbiljnog narušavanja javnog reda i mira, a od prava i sloboda jedino je viši razlog bezbednost i sigurnost građana – poručio je Dačić.

Dačić je istakao da je odluka doneta jednistveno i bez ikakvih političkih konotacija. Prema njegovim rečima, na sednici odbora svi su izneli svoja mišljenja i bilo je dosta onih koji su smatrali da bi iz političkih razloga za nas bilo dobro da se Parada održi.

- Naročito zbog slike koja bi trebalo da ode u svet, ali, s druge strane, šta ako bi otišle drugačije slike – da padne ljudski život. Ko bi onda bio odgovoran za to i za posledice po našu državu - rekao je Dačić.

On je istakao da bi, da je u pitanju bila politička odluka, bilo drugačije jer članovi Birao, i pre svega, on kao premijer i ministar unutrašnjih poslova i prvi potpredsednik vlade Vučić nisu tu da sude ko šta lično misli o svemu tome, ali je u pitanju bila bezbednost.

Pitanje je, kako je rekao, bilo da li postoje bezbednosni razlozi za zabranu, da li je najbolje u ovom trenutku da se nijedan skup, zakazan za sutra, ne održi.

- Voleo bih da kažem da nema nikave zabune – niko nije kapitulirao pred huligama, nije reč o tome, policija može da se suoči sa njima, ali da li je održavanje skupa dovoljno visoka cena da se stvara atmosfera kao pre nekoliko godina – rekao je Dačić i dodao da je očigledno to nešto za šta je potrebno vreme.

(Tanjug)

Povezane vesti