018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Vučić: Fiskalna konsolidacija od septembra

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Vlada od 11 stvari koje je pomenuo u svom ekspozeu ispuniti deset, navodeći da je jedina stvar koja do sada nije ispunjena smanjenje plata u javnom sektoru i da je realno i neminovno da se u javnom sektoru otpusti prvo pet pa tri odsto zaposlenih.

Vučić je, u intervjuu za „Kurir“, najavio da će u naredna dva dana smeniti najmanje pet direktora javnih preduzeća, kao i da će vlada mere fiskalne konsolidacije doneti najranije u septembru.
„Jasno je da će nam mere fiskalne konsolidacije biti neophodne, a kakve će te mere biti, Vlada će doneti odluku najranije u septembru. Poštujem želje i zahteve gospodina Vujovića, a javnost ćemo obavestiti o merama koje preduzimamo tek kad one budu donete“, rekao je premijer na pitanje kada će biti najavljeno smanjenje plata i penzija.

Prema njegovim rečima, Vujović je objasnio tešku situaciju u kojoj se nalazimo „zbog bivše kriminalne i neodgovorne vlasti koja se ponašala bahato i osiono prema sopstvenom narodu, kupujući glasove ljudi ako što je bez ekonomskog rezona povećavala plate i penzije, terajući Srbiju u dužničko ropstvo“.

Vučić je dodao da je još u izbornoj kampanji govorio da nas čekaju teške mere.
„Jedini sam rekao da nećemo ukidati solidarni porez, bio sam jedini koji se nije ulagivao narodu i jedini koji nisam lagao. Od 11 stvari koje sam rekao u ekspozeu deset ćemo ispuniti. Samo jednu nismo ispunili, a to je smanjenje plata u javnom sektoru. Ispunjeno je 92 odsto plana, i to uprkos poplavama koje su nas pogodile i čije su posledice razorne za ekonomiju“, kazao je Vučić.

Premijer je izrazio zadovoljstvo nedavno usvojenim izmenama Zakona o radu, dok je na opasku da pojedini kritičari smatraju da promenjeni zakon omogućava lakše otpuštanje radnika, naglasio da je pre izmene zakona od 2005. do 2012. otpušteno 350.000 ljudi, i da su svi bili iz privatnih firmi.
„Šta smo čuvali, sindikalna prava, a šta je sa radnicima? Evo, ja vam kažem, u narednih sedam godina neće biti 350.000 otkaza“, dodao je premijer.

Vučić je najavio je da će u naredna dva dana zbog loših rezultata biti smenjeno najmanje pet direktora javnih preduzeća

Na pitanje lista kako komentariše to što sindikalni lider Ljubisav Orbović zarađuje 380.000 dinara, odnosno gotovo tri puta više od njega, Vučić je odgovorio:“Pustite njega. Imam problema sa ljudima koji rade u državnim preduzećima. I zbog toga će u ponedeljak biti smenjeni direktori javnih preduzeća“.

Vučić je, kako navodi „Kurir“, najavio da će bez fotelje ostati i najmanje 300 direktora u EPS-u i svi ministri koji ne budu poštovali satnicu tačnog vremena dolaska na posao.

On je napomenuo i da neće biti poskupljenja struje sve dok se ne reše drugi problemi u EPS-u, a to su, kako je naglasio, 18 odsto ukradene električne energije, 15 do 20 odsto neplaćenih računa i 600 direktora u EPS-u.
„Kada rešimo te probleme, onda možemo narodu da kažemo, da, podići ćemo cenu struje za tri, četiri ili 10 odsto. Ali, poručujem direktorima u EPS-u – i ne pomišljajte da mi dolazite na Vladu i da tražite povećanje cene električne energije, a pritom lopovluka koliko hoćete, nenaplaćenih računa, nesposobnih kadrova, velikih direktorskih plata, itd“, istakao je Vučić.

Na pitanje da li smenjuje i generalnog direktora EPS-a Sašu Obradovića, Vučić je odgovorio:“Videćete u ponedeljak“.

Vučić je još rekao da misli da će SNS naredne izbore da izgubi, „jer zna koliko nas problema čeka“, ali je naglasio „da to svakako ne znači političku predaju unapred“.
„Prvo legislativne reforme i investicioni ambijent, drugo je rešavanje problema preduzeća u restrukturiranju i nalaženje strateških partnera, treća je reforma javnog preduzeća koja će biti katastrofalno teška, četvrto je borba protiv sive ekonomije, peto mere fiskalne konsolidacije i šesto reforma javne uprave. Ne zna se šta je teže od ovih šest tačaka“, rekao je premijer.

Na pitanje, odakle mu ideja da će da izgubi izbore, on je rekao da to govori zato što dobro poznaje svoj narod.
„Srbi lako prigrabe svakoga, ali ga se još brže odreknu. Uostalom, pogledajte sve one koji su sprovodili ozbiljne reforme, kako su završile u Srbiji. Pritom, ne mislim na Zorana Đinđića, govorim u političkom smislu“, naveo je on.

Govoreći o njegovoj nedavnoj diplomatskoj ofanzivi i odgovarajući na pitanje da li ga pođednako dočekuju i na Istoku i na Zapadu, premijer je rekao „da Srbiju poštuju i da je to za njega važno, kao i način na koji se prema njemu odnose i u Parizu, i u Berlinu, i u Moskvi“.
„Dobio sam zvaničan poziv od kineskog premijera da posetim Kinu od 10. do 12. septembra, što govori o značaju Srbije. Srbija je dobila svoj kredibilitet, kad nešto kažemo, to i uradimo“, dodao je srpski premijer.

Kako je istakao, poštujemo sve zemlje, poštujemo i Rusiju i Ameriku, i sve zemlje EU, ali je naš posao da predstavljamo Srbiju, da poštujemo njene interese.
„Nismo, kako neki kažu, ni mala Rusija, ni mala Amerika, mi se zovemo Srbija“, poručio je Vučić.

(Tanjug)

Povezane vesti