018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

VS: Bez detalja iz pijeteta prema poginulim

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Iznošenje pojedinih informacija u vezi pada helikoptera značilo bi narušavanje operativnih sposobnosti i zaštite podataka o ličnosti, a Generalštab Vojske Srbije nije dao saglasnost za objavljivanje svih priloga izveštaja iz pijeteta prema poginulim, saopšteno je danas na sajtu VS.

Generalštab VS nije dao saglasnost za objavljivanje svih priloga izveštaja Komisije za osnovno ispitivanje udesa iz pijeteta prema poginulima prilikom pada vojnog helikoptera 13. marta, piše u saopštenju povodom, kako se navodi, netačnih napisa u pojedinim medijima posle gostovanja ministra odbrane Bratislava Gašića na RTS.

„Iz priloga za koje Generalštab VS smatra da ne treba da budu objavljeni, javnost ne bi saznala ništa u vezi sa udesom što joj već nije poznato. Napominjemo da su oba izveštaja sa svim prilozima dostavljena Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, koje postupa u ovom slučaju“, piše na sajtu VS.

Dodaje se da je stanje u vojsci stabilno i da nema mesta proizvoljnim ocenama i dezinformacijama koje plasiraju pojedini mediji, kao i da u VS nema zaštićenih i da niko nije iznad zakona.

Takojde, navodi se da načelnik Generalštaba nema nadležnosti nad VBA.
„Ukazujemo i na činjenicu da nijedan član Komisije za ispitivanje vanrednog događaja nije bio na dežurstvu u Operativnom centru sistema odbrane 13. marta 2015. godine, niti na bilo kom dežurstvu u vezi sa angažovanjem snaga traganja i spasavanja“, rečeno je u saopštenju.

Naglašava se da general-major Slavoljub Janićijević, za koga se u medijima tvrdilo da je „u sukobu interesa“ i da je „hteo da zataška propust“, nije bio na dežurstvu niti je njegova dužnost bila da izvesti načelnika Generalštaba o letu helikoptera.

VS snažno osuđuje pokušaje diskreditovanja članova komisija, koji su najveći stručnjaci u oblastima od značaja za ispitivanje vanrednih događaja i osnovno ispitivanje udesa vazduhoplova.
„Takvi pokušaji govore o nečasnim namerama autora takvih tekstova. Niko u Vojsci Srbije nije iznad zakona i nema zaštićenih. Odgovaraće oni za koje se dokaže da su učinili povredu zakona ili vojnih propisa“, navodi se u saopštenju Vojske Srbije.
Tanjug 08.04.2015 18:14
Foto Tanjug, S. Ilić (arhiva)