018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Vršnjačko nasilje najrasprostranjenije na internetu (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Verbalno nasilje koje se sada iz stvarnosti sve više premešta na društvene mreže, ne jenjava. To je podstaklo nadležne da u novi zakon o osnovama sistema obrazovanja uvedu obavezu momentalnog reagovanja na nasilje, a roditeljima se, ukoliko ne sarađuju sa nastavnicima, pripreti intervencijom socijalnih radnika.

Uvrede, pretnje, psovke iz realnog sveta sve češće prelaze u virtualni. Profile na fejsbuku danas imaju i mlađi osnovci, a psiholozi savetuju roditelje da imaju uvid u ponašanje dece na globalnoj mreži. Ipak, osim kontrole, stariji bi trebalo da budu i primer mlađima, pa je i više nego poželjno da se liše psovki i agresivnog ponašanja.

Sve češći projekti i edukacije koji se tiču vršnjačkog nasilja naučili su decu i mlade da se pod ovim pojmom ne podrazumeva samo fizički obračun, već i ponižavanje, vređanje, podsmeh.

Iako spada u niške osnovne škole sa najvećim brojem dece, u Osnovnoj školi „Dušan Radović“ su, prema rečima njenog direktora Božidara Stošića, slučajevi nasilja tek sporadični. Na osnovu višedecenijskog rada u prosveti zaključuje da je danas prag tolerancije među decom niži nego ranije.

Novi zakon o osnovama sistema obrazovanja, kojim bi trebalo da se ojača prevencija vršnjačkog nasilja, mora da bude usvojen do kraja godine.

Povezane vesti