018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Vremenske promene utiču na raspoloženje i zdravlje (VIDEO)

Komentari: isključeni

Nagle vremenske promene, osim na zdravlje hroničnih bolesnika, utiču i na promenu raspoloženja, kažu lekari. Poznato je da nagle vremenske promene utiču na zdravlje hroničnih bolesnika. Zato lekari i upozoravaju da je neophodno da se pridržavaju propisane terapije i da ne izlaze rano ujutru. To se posebno odnosi na pacijente koji imaju problema sa kardiovaskularnim i respiratornim bolestima.

Medicinski je dokazano da sunčano vreme pozitivno deluje na ljude, dok kišovito i oblačno utiču na pojavu depresije. Neuropsihijatar niškog Doma zdravlja, dr Dragan Grasić kaže da vremenske promene ne utiču na mlade osobe koje imaju zdrave krvne sudove. Ipak, on napominje da su moguće psihičke promene, ali je to individualno.

Govoreći o starijim osobama, dr Grasić kaže da kod pacijnata kod kojih postoji promena na krvnim sudovima, usled povećanja atmosferskog pritiska, može doći do nesvestice, glavobolja, kao i nestabilnosti. Osim ovih problema, i kod starijih osoba se mogu javiti psihički problemi, što je takođe individualno.

Kardiolozi upozoravaju da je neophodno da pacijenti sa hipertenzijom, odnosno povišenim krvnim pritiskom, u dogovoru sa svojim lekarom prilagode terapiju, jer se, usled hladnoće, sužavaju krvni sudovi, što dovodi do povećanja krvnog pritiska.

 

Povezane vesti