018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Vozači retko daju desni žmigavac pri izlasku iz kružnog toka (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Samo trećina vozača pali desni žmigavac pri izlasku iz kružnog toka, iako je to obavezno, istraživali smo na jednom od kružnih tokova u gradu. Ukoliko na kružnom toku ima saobraćajnih znakova, od njih zavisi prvenstvo prolaza. Međutim, ako ih nema, na kružnom toku primenjuje se pravilo „desne strane“, kažu instruktori vožnje.
Kružni tok često zbunjuje vozače, a kako kažu u auto školama, i ovde važe jednostavna pravila saobraćaja, kao i na svakoj drugoj raskrsnici.
Preporuka je i da smanjite brzinu i vodite računa o ostalim učesnicima u saobraćaju. Iako nema propisa kojom trakom treba da se krećete kroz kružni tok, preporučuje se da, ukoliko izlazite odmah desno ili idete pravo, vozite desnom odnosno spoljašnjom trakom. Ako pak idete levo ili se vraćate smerom iz koga ste došli, vozite levom trakom i dajte levi žmigavac, kako bi ostali vozači imali uvid u vaše kretanje. Međutim, desni žmigavac je pri izlasku iz kružnog toka obavezan. Ipak, kako smo istraživali, tek svaki treći vozač ovo čini.
Ukoliko želite da izađete iz kružnog toka, a krećete se levom, unutrašnom trakom, dok se drugo vozilo kreće paralelno spoljašnjom trakom, u obavezi ste da ga propustite pre izlaska ukoliko nastavlja kretanje u kružnom toku.

Povezane vesti