018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Vojni penzioneri na protestu ispred Narodnog pozorišta (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Nekoliko stotina vojnih penzionera protestovalo je ispred Narodnog pozorišta sa zahtevom da im se isplati rezlika od 11,06 odsto, koliko su civilnim osiguranicima uvećane penzije 2008. godine.

Kako kažu, ukoliko Osnovni i Viši sud u Nišu ne prihvate odluke Ustavnog i ne presude u njihovu korist, radikalizovaće protest.

Vojni penzioneri su protivzakonito izuzeti od usklađivanja penzija i traže od države da im isplati razliku od 11, 06 odsto za period od januara 2008. godine. Ovo pravo im je priznao i Ustavni sud Srbije, dok ga Osnovni i Viši sudovi u Nišu pobijaju, kažu u Udruženju penzionisanih podoficira Srbije.

Vojnim penzionerima država treba da isplati u proseku oko šest hiljada evra ponaosob, što je u ovom trenutku ukupno oko 170 miliona evra. Do sada je blizu 400 penzionera uspelo da naplati ovu razliku, najviše iz Novog Sada, Užica, Šapca i Kraljeva, dok je u Nišu samo 1 penzioner naplatio još 2009. godine. Većina, od ukupno 4.800 tužbi koje su pokrenuli niški penzioneri pred Osnovnim sudom su u mirovanju.

Kada su januara 2008. penzije usklađivanjem povećane za 11,06 odsto, vojni penzioneri su već prešli u republički PIO fond i tada ih je bilo oko 57.000. Posle 6 godina, koliko traje njihova borba, ima ih nešto više od 43.000. Ukoliko sudovi budu i dalje ignorisali njihova prava i odluku Ustavnog suda, vojni penzioneri najavljuju radikalizaciju protesta.

Povezane vesti