018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Vojna bolnica dostupnija građanima (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Od kada je u februaru potpisan ugovor između Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i niške Vojne bolnice o lečenju civilnog stanovništva, kapaciteti ove zdravstvene ustanove iskorišćeni su oko 65%. Zbog toga će se u narednom periodu čelnici Grada i ove bolnice truditi da se taj procenat poveća, kako bi se izbegle gužve u Domu zdravlja i niškom Kliničkom centru, rečeno je na sastanku predsednika Skupštine Grada prof. dr Mileta Ilića i upravnika Vojne bolnice pukovnika primarijusa dr Radiše Vitasa.

Kapacitet Vojne bolnice u ovom trnutku je 244 ležaja, od čega je civilnom stanovništvu na raspolaganju 100. Ipak, kapaciteti nisu do kraja popunjeni, a upravnik ove zdravstvene ustanove pukovnik prim. dr Radiša Vitas smatra da je i jedan od razloga nedovoljna informisanost građana, odnosno da mnogi ne znaju da im je za pregled potreban samo uput lekara opšte prakse. On dodaje da su kapaciteti Vojne bolnice, ukoliko u drugim zdravstvenim ustanovama slične usluge ne postoje, ili su liste čekanja dugačke, civilnom stanovništvu na raspolaganju u svakom trenutku.

Predsednik Skupštine prof. dr Mile Ilić kaže da Grad ne može direktno da utiče na to da se veći broj osiguranika šalje u Vojnu bolnicu, ali ističe da će se truditi da, preko kontakata koje ima u Ministarstvima zdravlja i odbrane, saradnja između Vojne bolnice, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje I drugih zdravstvenih ustanova bude još bolja.

Osim toga, Ilić je pokrenuo i inicijativu da dve ulice u Nišu dobiju ime po čuvenim lekarima koji su radili u ovoj bolnici – Vladanu Đorđeviću i Mihajlu Markoviću,  a postoji i zahtev da Vojna bolnica u Nišu nosi ime jednog od dvojice stručnjaka.

Savremene metode lečenja, konstantno usavršavanje kadrova i maksimalna iskorišćenost kapaciteta, samo su neki od ciljeva kojima ova bolnica teži već 135 godina. Prema rečima doktora Vitasa, stalno se teži tome da se pacijentima omogući lečenje po poslednjim medicinskim standardima, pa je najavio da će naredne godine u ovu ustanovu biti uloženo oko 200.000.000 dinara.

Povezane vesti