018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Vodeći eksperti nisu dobro predvideli razmere ebole

Od:
Komentari: isključeni
Tagovi: ,

LONDON – Vodeći svetski zdravstveni stručnjaci nisu predviđali kakve će razmere imati ebola, priznao je danas Kris Daj, visoki zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO).
Najveća žarišta bolesti su glavni gradovi Gvineje, Liberije i Sijera Leonea. Od ebole je dosad umrlo preko 3.860 ljudi, uglavnom u Zapadnoj Africi, od čega više od 200 zdravstvenih radnika, prenosi Bi Bi Si.
Kris Daj ističe da je reakcija međunarodne zajednice od pomoći ali da je potrebno da se nastavi i poveća jer niko ne može da predvidi koji obim će imati trenutna epidemija smrtonosne virusne bolesti, zbog čega je nužno „gledati napred“.
Daj napominje da je za borbu protiv ebole SZO apelovala za donacije u visini od oko milijardu dolara, a da je dosad pristiglo oko 300 miliona, uz obećanja daljeg priliva. „To je nešto manje od polovine onoga što smo tražili ali se (suma) sve vreme brzo uvećava“, ističe Daj.
U aprilu je organizacija Lekari bez granica upozorila na potencijalno širenje virusa ebole, ali je SZO olako prešla preko tog upozorenja ističući da ebola nije ni epidemija ni slučaj bez presedana.
TANJUG 10.10.2014 15:17
Foto AP/San Antonio Expreš-News, Kin Man Hui

Povezane vesti