018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Vlaška reka ostavila za sobom pustoš (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Posledice poplava još se osećaju u doljevačkoj opštini, a u selu Ćurlina, gde je Vlaška reka u maju uništila više od 5 hektara zasada, ubrzano se radi na podizanju utvrda na najkritičnijim mestima.

Kako bi ubuduće zaštitili imanja i obližnje kuće i dvorišta, meštani su uz podršku opštine počeli i da izmeštaju deo korita gde se reka najčešće izlivala.

Vlaška reka je potok koji se, pri obilnijim padavinama, pretvara u bujicu koja je na pojedinim njivama u Ćurlini u maju dostizala i do metar. Kako se ovo ne bi ponavljalo, meštani su, uz pomoć Opštine Doljevac, rešili da izmeste tok na najkritičnijem mestu. Korito su ovde, praktično, ispravili, premeštanjem zemlje i povećanjem visine utvrde, što troškove svodi na minimum.

Poplavni talas Vlaške reke ostavio je za sobom pustoš, a tek ponegde zasejane su nove kulture. Mnoge površine revitalizovaće se do narednog proleća. Usled nezapamćenih padavina sredinom maja, uništeno je više hektara pod zasadima – nema zvaničnih podataka koliko.

Meštani su još uznemireni. Pričaju da se velika količina vode sjurila sa brda, izašla iz korita i razlila se po njivama, ali i u nekoliko dvorišta.

Same kuće u Ćurlini nisu bile pod vodom, ali meštani strahuju da bi sledeći put moglo da bude dramatičnije. Zbog toga su od opštine tražili mehanizaciju i krenuli u posao. Bez mnogo novca – jer za iskop i prebacivanje zemlje, troše samo gorivo. Kažu da im je opština obećala da će izmiriti i ove troškove.

Povezane vesti