018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Vlaga pogoduje ratarskim i voćarskim kulturama, ali i razvoju štetočina (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Kiše koje su poslednjih desetak dana padale nisu nanele veće štete niškim poljoprivrednicima. Sa 80 litara vode po kvadratnom metru, nadoknađen je nedostatak vlage u zemljištu, što pogoduje i ratarskim i voćarskim kulturama.

Ipak, raskvašeno zemljište otežava upotrebu mehanizacije na suzbijanju štetočina, pa su mnogi poljoprivrednici primorani da ručno tretiraju svoje zasade, kaže Igor Đorđević iz Uprave za poljoprivredu i razvoj sela.

Poplavni talas Kutinske reke i Južne Morave u niškim selima nije naneo veće štete. I pored toga u Upravi za poljoprivredu i razvoj sela kažu da svakodnevno prate situaciju u očekivanju trećeg talasa, a resornom ministarstvu već su podneli izveštaje sa terena.

Visoka vlažnost i dnevne temperature iznad 20 stepeni celzijusovih pogoduju razvoju štetočina.

I pored obilnih padavina, poslednjih desetak dana, velika kolicina vlage u zemljistu ipak pogoduje poljoprivrednim kulturama.

I pored nepovoljnih vremenskih uslova tokom aprila, u Upravi za poljoprivredu i razvoj sela grada Niša očekuju dobru godinu. Uz kvalitetan rod domaće jagode koja se ovih dana pojavila na nasim pijacama, očekuje se i dobar prinos drugih voćarskih kultura. Sto se tiče žita, ono je u dobrom stanju, a kukuruz je već nikao na njivama na kojima su primenjene sve agrotehničke mere.

 

Povezane vesti