018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Vladimir Veličković za NTV: „Raduje me prva izložba u Nišu“

Komentari: isključeni

Najveći živi srpski slikar Vladimir Veličković, koji više od 50 godina živi i radi u Parizu, prvi put će svoje slike predstaviti niškoj publici. Izložba će biti otvorena u četvrtak, 5. septembra, u glaeriji Srbija u 20 sati.

Vladimir Veličković je član Francuske akademije lepih umetnosti od 2005, a 2007. godine odlikovan je Ordenom viteza francuske legije časti. Veličković kaže da mu je veliko zadovoljstvo što je u Nišu, jer mu se čini da je publika dugo čekala ovu izložbu.

„Galerija Srbija mi se veoma dopada i pogodna je za moje velike formate sa kojima uglavnom imam preblema. Ali od velikih formata ne odustajem, oni su mi slabost i nadam se da će niškoj publici sve biti prezentirano onako kako ova galerija zaslužuje, a i kako ja zaslužujem“, kaže ovaj umetnik.

U galeriji Srbija montažeri su morali da seku vrata kako bi ubacili slike iz opusa „Gavran“ koje su veće od 5 metara.

„U Nišu je sve bezazleno prošlo, ali verujte ovakve probleme imaju sve galerije u svetu sa mojim slikama“, dodaje on.

Veličkovića smo prekinuli dok je uživao u popodnevnoj kafici u kafiću na Trgu Kralja Milana sa ljudima iz Galerije savremene likovne umetnosti. Srdačan i veoma ljubazan prihvatio je naš predlog da nam pokaže dokle se stiglo sa postavljanjem umetničkih dela u galeriji i priznao kako su retki trenuci kada nije u svom ateljeu.

„U ateljeu sam i kad ne mašem ni perom ni četkicom. Važno je da sam u mom prostoru jer uvek ima nešto da se radi, a da nije ni slikanje ni crtanje, kao recimo glupa administracija. Isključivo sam posvećen svom poslu i maksimalno vreme koristim u ateljeu“, zaključuje Veličković

Povezane vesti