018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Vladimir Pučkov u Nišu (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin najavio je da će ruski ministar za vanredne situacije Vladimir Pučkov sutra posetiti srpsko-ruski centar za humanitarno reagovanje u Nišu.

Čepurin kaže da je cilj posete Pučkova da zajedno sa srpskim zvaničnicima sagleda dokle se stiglo u razvoju centra otvorenog aprila 2012. godine.

Zadaci ovog centra su gašenje požara, organizacija potrage za nestalima i spasilačkih radova, deminiranje, dopremanje humanitarne pomoći, obuka osoblja nacionalnih službi iz ove sfere – zaštita stanovništva Srbije i drugih zemalja od prirodnih i tehnogenih katastrofa.

Ruski ambasador je dodao da očekuje da, uz zajedničke napore, srpsko-ruski centar postane važan faktor saradnje između država balkanskog regiona u domenu vanrednog humanitarnog reagovanja. On je podsetio su resursi Centra prošle godine aktivno korišćeni za prevazilaženje posledica mrazova i obilnih snežnih padavina, a da je, na molbu srpske strane, u Nišu tokom leta bila stacionirana vazdušna tehnika Ministarstva za vanredne situacije Rusije, namenjena gašenju požara.

Ruski ambasador je naveo da je Rusija za finansiranje troškova na ime razvoja centra 2011. godine uplatila prvu donaciju u iznosu od dva miliona dolara, a da je avgusta ove godine ruska vlada donela odluku o izdvajanju više od četrdeset miliona dolara za period od 2013. do 2016. godine.

Ove godine izdvaja se 26.910.000  dolara za opremanje centra i nabavku neophodne tehnike – vatrogasnih i spasilačkih vozila, robota i specijalnih uređaja“, dodao je Čepurin.

Prema rečima ruskog ambasadora, nastavlja se i sa procesom deminiranja. Prema podacima od 1. septembra ove godine, ukupna površina očišćena od eksplozivnih predmeta, zaostalih pretežno iz vremena vazdušnih napada 1999. godine, iznosi 3.700.000 metara kvadratnih, a pronađeno je i razmontirano 12.344 različitih eksplozivnih predmeta.

Povezane vesti