018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Vladika Irinej: Nema poziva iz Vatikana!

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Portparol Srpske pravoslavne crkve, episkop Irinej, negira da je patrijarh Irinej prihvatio poziv za posetu Vatikanu i tvrdi da je zrenjanski biskup dr Ladislav Nemet iskonstruisao tu priču iz razgovora poglavara SPC sa nadbiskupom Dominikom Membertijem tokom njegove posete Beogradu pre mesec i po dana.

U saopštenju objavljenom na sajtu SPC, vladika Irinej opširno podseća na posetu Membertija i njegove susrete sa patrijarkom srpskim Irinejom, ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, kao i predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

Iz toga, kako tvrdi, prozilazi da je jasno da je Mamberti, kao zvaničnik svoje države, bio u zvaničnoj poseti isključivo Republici Srbiji i njenim najvišim predstavnicima.

Vladika je, međutim, ptovrdio da je tokom razgovora Membertija sa patrijarhom bilo reči o potrebi i korisnosti bilateranih susreta na visokom i najvišem nivou.

Pošto, kaže vladika Irinej, nije bilo poziva, nije moglo biti ni odziva, tako da „samo zrenjaninski biskup zna kako su se patrijarh Irinej i članovi Svetog Sinoda saglasili da do te posete svakako treba doći“ i kakvi su to „diplomatski pregovori oko načina organizovanja ove posete” o kojima u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi niko ni pojma nema.

Vladika kaže i da se zna kako se uručuju takvi pozivi.

„Zna se i to da se zvanični papski poziv uručuje tek kada je sve unapred dogovoreno i kada je potvrdan odgovor izvesnost. Tu nema veresije ni ‘igre na sreću’, osim, možda, u mašti gospodina biskupa, koji, gle čuda, uporno, iz inata ili iz nekih drugih pobuda, pokazuje da ima opsesivnu potrebu da se bavi Srpskom Pravoslavnom Crkvom i da joj deli lekcije“, naveo je vladika.

(Tanjug)

 

Povezane vesti