018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Vlada usvojila prvi set reformskih zakona

Vlada Srbije usvojila je dva istinski reformska zakona, o radu i o penzijsko-invalidskom osiguranju, prva posle devet godina, izjavio je ministar finansija Lazar Krstić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

„Tražio sam od premijera nemoguć program za naše uslove: smanjenje penzija od najmanje 20 odsto, smanjenje plata najmanje 15 odsto, otpuštanje minimum 160.000 zaposlenih iz javnog sektora i povećanje cene struje od 30 odsto“, rekao je Krstić i dodao da nema iluzija posle 10 meseci u ovoj vladi da su odluke ranije vlade o povećanju plata i penzija i zadržavanje javnog sektora na istom nivou bile politički, a ne ekonomski motivisane.

Premijer Aleksandar Vučić je rekao da je dosta bilo da se živi na otimanju od države i da samo privilegovan sloj živi dobro, a mladi da nemaju posao.

„Smanjenje penzija, što je tražio krstić, nisam u stanju da sprovedem u delo , iako bi to bila najzdravija mera“, rakao je Vučić.

„Donećemo i zakon o privatizaciji i stečaju pre isteka 100 dana rada vlade, to će biti najveći reformski zahvat u poslednjih nekoliko godina“, dodao je premijer.

Vučić je istakao i da neće popustiti ni za jotu, ni pred protestima, nema više pregovora.

„8,5 miliona dolara mesečno gubimo na sartidu, pogrešio sam što pre tri meseca nismo zatvorili Sartid“, rekao je Vučić.

„Nikada se nećemo braniti policijom, ali ne vidim šta ćete da uradite, moje mišljenje nečete promeniti“, podvukao je Vučić.

Vršilac dužnosti ministra finansija biće Dušan Vujović, a Krstić će biti savetnik premijera, rekao je Vučić u odgovoru na pitanje novinara.

(Tanjug)

Povezane vesti