018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Vlada Srbije za hitan nastavak dijaloga

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Vlada Srbije jednoglasno je danas odlučila da zatraži hitan nastavak dijaloga sa Prištinom uz posredovanje Evropske unije.

Premijer Ivica Dačić je rekao da Vlada Srbije ne može da prihvati principe koji su usmeno predočeni njenom pregovaračkom timu, jer oni ne garantuju punu bezbednost, opstanak i zaštitu ljudkih prava pripadnika srpskog naroda na KiM.

Sporazum zasnovan na ponuđenim principima, dodao je premijer, ne bi doveo do konačnog i održivog rešenja i preovladavanja sadašnjeg stanja na KiM.

Vlada je istovremeno potvrdila opredeljenost da se mirnim putem kroz dijalog dođe do trajnog rešenja koje će biti čvrst osnov za izgradnju trajnog mira. „Dosadašnjim učešćem u dijalogu i spremnošću na kompromis Vlada Srbije je pokazala iskrenu rešenost da se postigne sveukupni dogovor“, rekao je Dačić, koji je ministrima pročitao predložene zaključke.

Za „Zaključak o potrebi nastavka dijaloga sa predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini uz posredovanje EU“ glasali su svi prisutni članovi vlade.

Sednici nije prisustvovala ministarska regionalnog razvoja Verica Kalanović zbog, kako je navedeno, bolesti.

Vlada je ovlastila premijera da o ovoj odluci obavesti predstavnike Evropske unije. (Tanjug)

Povezane vesti