018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Vlada prihvatila ponudu Esmarka

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Vlada Srbije prihvatila je danas ponudu kompanije Esmark Juroup B.V iz Amsterdama za strateško partenrstvo u Železari Smederevo, a slede pregovori sa izabranim ponuđačem radi zaključivanja ugovora, saopštila je Kancelarija sa saradnju s medijima.
Vlada je ponudu Esmarka prihvatila nakon razmatranja izveštaja Komisije za sprovođenje modela strateškog partnerstva u postupku privatizacije Železare.
Inače, za privatizaciju Železare su ranije bila raspisana dva tendera na koja se nije javio nijedan ponuđač.
Na treći tender raspisan u decembru prijavljena su tri ponuđača od kojih je jedina validna bila ponuda kompanije Esmark.
Javnim pozivom za izbor strateškog partnera za dokapitalizaciju Železare ponuđena je kupovina udela od 80,01 odsto, a vlasnik preostalih 19,99 odsto bi ostala država.
Osnivač i prvi čovek Esmark stil grupe Džejms Bušar je ranije rekao Tanjugu da će ta kompanija, ukoliko pobedi na tenderu, u srpsku čeličanu uložiti 400 miliona dolara u narednih nekoliko godina, kao i da neće biti otpuštanja.
On je istakao da bi Esmark samo u 2015. investirao 28 miliona dolara u smederevsku Železaru, da bi se pokrenula druga visoka peć koja već neko vreme ne radi, a ulagalo bi se, kaže, i u centralnu fabriku.
Želzara je prvi put prodata nakon stečaja u martu 2003. američkom „Ju-Es stilu“ za 23 miliona dolara i do početka 2012. je bila veliki izvoznik i obuhvatala do 13 odsto ukupnog izvoza Srbije.
Vlada Srbije je u januaru 2012. godine otkupila Železaru od američkog „Ju-Es-Stila“ za simboličan jedan dolar.
Država sada mesečno pomaže proizvodnju u Železari sa oko 10 miliona dolara.

Vlada usvojila zakonski okvir za paket projekat Kostolac B

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu za kredit za povlašćenog kupca za drugu fazu paket projekta Kostolac B – Power Plant Project, između Vlade Srbije i kineske Eksport-import banke i uputila ga Narodnoj skupštini na razmatranje.
Kako je saopštila vladina Kancelarija za medije, Narodnoj skupštini je upućen i zahtev za održavanje vanrednog zasedanja.
Ministar energetike Aleksandar Antić najavio je juče da će gradnja termoelektrane Kostolac B 3, zahvaljujući veoma povoljnoj finansijskoj liniji koju je Srbija dogovorila sa kineskim partnerima, početi u prvoj polovini ove godine, te da će to biti prvi takav objekat izgrađen u zemlji u poslednjih 30 godina.
Ministar je kazao da je Vlada Srbije veoma ozbiljno pregovarala na sklapanju tog ugovora o zajmu i zauzvrat dobila veoma povoljan kredit sa rokom otplate od 20 godina, kamatom od 2,5 odsto.
„Projekat će početi da se realizuje u prvoj polovini ove godine“, rekao je Antić.
Tanjug 12.01.2015 12:16
Foto Tanjug/S.Radovanović, ilustracija