018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Vlada odlučuje o budućnosti „Jugoistoka“

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Ukoliko Vlada Republike Srbije ne prihvati predlog Upravnog odbora EPS-a, koji podrazumeva jednog javnog dobavljača i pet operatera distributivnog sistema, postoji ozbiljna opasnost da se preduzeće „Jugoistok“ ugasi, ističe direktor ovog preduzeća, profesor doktor Igor Novaković.

Vlada Srbije usvojila je 16. novembra zaključak kojim je prihvatila polazne osnove za reorganizaciju Javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije“. Prema tom zaključku, reorganizacija obuhvata promenu pravne forme u akcionarsko društvo, kao i promene u načinu organizovanja zavisnih privrednih društava i upravljanju njima. Direktor privrednog društva Jugoistok Igor Novaković kaže da podržava predlog ministarke energetike Zorane Mihajlović da to preduzeće postane jedno od pet operatera distributivnog sistema, jer ispunjava sve uslove za to. Međutim, ukoliko Vlada donese drugačiju odluku, odnosno usvoji predlog poslovodstva EPS-a, koji podrazumeva jednog javnog dobavljača i jednog operatera distributivnog sistema, to će značiti kraj za „Jugoistok“, kategoričan je Novaković.

Novaković ističe da je „Jugoistok“ jedino zdravo tkivo u devastiranoj privredi Niša, koje je generator pokretanja mnogih malih i srednjih preduzeća i od koga zavise sudbine mnogih porodica. Gašenje „Jugoistoka“ bilo bi fatalni udar na ionako oslabljenu privredu ovog dela zemlje.

Novaković podseća da je „Jugoistok“ preduzeće koje iz sopstvenih sredstava plaća radnike, održava mrežu, ulaže u izgradnju novih i rekonstrukciju starih objekata, pa je u potpunosti spremno da preuzme sve obaveze od javnog dobavljača, ukoliko takva odluka bude doneta.

Povezane vesti