018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Visković: Zapad brine vojna saradnja Srbije i Rusije

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Profesor FPN Ivo Visković smatra da je poseta premijera Aleksandra Vučića Moskvi početak jedne nove faze u odnosima, a od Zapada u prvom trenutku očekuje ne baš dobronamernu reakciju na jačanje vojne saradnje Srbije i Rusije.
Profesor i bivši diplomata kaže u intervjuu Tanjugu da da u bilateralnim odnosima poseta Moskvi ima nesporno veliki značaj, da takve posete na najvisem nivou uvek daju rezultat i uveren je da će ova svakako biti početak jedne nove faze u odnosima dve zemlje.
Za njega je, kaže, u ovom trenutku najvažnije kako će Zapad reagovati na poruke koje su stigle iz Moskve, jer se, kako objašnjava, dogodilo nešto što je u ovom času za njih izuzetno delikatno a to je jačanje vojne saradnje između Srbije i Rusije.
„U trenutnoj krizi u međunarodnim odnosima, koja vlada između Zapada i Rusije, to sigurno neće biti u prvom trenutku dobronamerno primljeno i ja se bojim da će biti dosta nepovoljnih komentara za jedno vreme“, predviđa Visković.
Dodaje, međutim,da je zadatak politike da objasni šta se desilo i da stoga veruje da će naša diplomatija i naš državni vrh imati vrlo skoro kontakte sa zapadnim državnicima i, u najmanju ruku s njihovim ambasadorima ovde u Beogradu, te da će biti sasvim jasno objašnjeno šta je bila namera i šta su rezultati poste.
Visković smatra značajnim i kako će poseta biti primljena u regionu, i u tom smislu očekuje da će nabavka naoružanja iz Rusije posebno pažljivo biti tretirana kod naših komšija. On je, kaže, uveren da smo u jednom dosta neprijatnom času morali nešto učiniti zato što se situacija naglo iskomplikovala i to, kako tvrdi, bez naše volje i našeg učešća.
„S jedne strane izbeglicka kriza, a s druge nestabilnost u pojedinim zemljama doveli su do toga, kao što je poznato, a predsednik vlade je to nedavno javno ocenio, da mi smatramo da je situacija u regionu destabilizovana i da pažljivo moramo videti kakve su moguće posledice za našu zemlju“, naveo je Visković dodajući da je lično nije tako ozbiljnom video situaciju, misleći da je „malo bolje“, te da nije neophodno da se ide ka jačanju naoružavanja.
Zaključuje, međutim, da je očigledno procena državnog vrha da je destabilizacija toliko ozbiljna ili opasna da se mora preduprediti i takvim merama kao što je stavljanje na znanje da smo sposobni da se branimo i da nas niko ne sme ugroziti ni na koji način.

Tanjug 30 Oktobar 2015 13:30
Foto Tanjug