018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Više od 50 odsto Britanaca želi da napusti EU

Od:
Komentari: isključeni

LONDON – Više od 50 odsto Britanaca želi da napusti Evropsku uniju dok je za ostanak 47 procenata, pokazuje danas objavljena najnovija anketa javnog mnjenja.
Aketa agencije Survejšen sprovedena je posle medijskih izveštaja da je premijer Dejvid Kameron konkretno tražio promenu odnosa Britanije i EU nakon čega je usledilo i njegovo zvanično pismo Briselu početkom ove nedelje.
Kameron želi da se Britanija izjasni za ostanak u „reformisanoj EU“ na referendumu koji je planiran za kraj 2017. godine, ali je upozorio da bi ukoliko se EU ogluši o njegove zahteve mogao i sam lobirati za izlazak, prenosi Rojters.
Agencija Survejšsen je saopštila da se 53 odsto od 2007 ispitanika anketiranih od 9. do 11. novembra izjasnilo za izlazak iz EU dok 47 želi da ostane, pri čemu se nisu račinali glasovi neopredljenih.
Pored toga, 22 odsto ispitanika je reklo da će Kameron verovatno napraviti dobru nagodbu sa EU a većina je želela da se on usredsredi na ograničavanje beneficija za migrante iz EU.
Kameron je tražio četiri stvari – promenu u pogledu socijalnih davanja za migrante iz EU, zaštitu za zemlje izvan evro zone, izuzeće Britanije iz principa „sve bilža unija“ i uspostvljanje veće konkurencije.

Tanjug
13 Novembar 2015 10:35
Foto Tanjug/video, arhiva