018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Više od 300 žrtava brodoloma, u Italiji dan žalosti

Komentari: isključeni

U Italiji je danas dan žalosti zbog nastradalih imigranata u brodolomu nadomak italijanskog ostrva Lampeduze, u kojem se, kako se pretpostavlja, udavilo više od 300 imigranata iz Afrike.

Zastave su širom Italije spuštene na pola koplja, a u školama je održan minut ćutanja za žrtve.

Spasilačke službe Lampeduze su saopštile da su pronašli 111 tela i iz vode izvukli 155 preživelih. U brodu dugom 20 metara je bilo ukrcano između 450 i 500 ljudi. Ronioci su videli da ima još mnogo, možda oko 200, zarobljenih žrtava u trupu broda, koji leži na oko 40 metara ispod površine vode, prenela je agencija Rojters.

Stanovnici Lampeduze, koja je bliža Severnoj Africi nego Italiji, sa populacijom od oko 6.000 ljudi, uplakano su govorili o naporima da se spasu brodolomnici.

- Najteže je bilo da vidimo tela dece. Oni nisu imali nikakvu šansu – rekao je lokalni lekar Pjetro Bartolo. On je dodao da za 20 godina koliko je na ostrvu, još nije video takvu ljudsku tragedinu.

Preživeli sa broda su rekli da je požar započeo kada su upalili ćebe da privuku pažnju obalske straže nakon što je u brod počela da ulazi voda.

- Samo tri od procenjenih 100 žena koliko je bilo na brodu su spasene i niko od 10 dece. Dve žena, žrtve, bile su trudne – izjavila je Simona Mocareli iz Međunarodne organizacije za migracije u Rimu. Prema njenim rečima, većina nije znala da pliva.

Zvaničnik UN zadužen za ljudska prava migranata Fransoa Krepo izjavio je da je ova nesreća rezultat represivne politike prema ilegalnim imigrantima.

- Do ovih pogibija nije trebalo da dođe – rekao je on.

Italijanska obalska straža, ribarski brodovi i helikopteri iz celog regiona nastavili su da tragaju za preživelima.

Brod od 20 metara, pretpostavlja se da je prevozio oko 500 ljudi iz Afrike, pretežno iz Somalije i žitelja Eritreje do italijanskog ostrva Lampeduza, gde se nalazi veliki prihvatni centar za imigrante.

Motor na brodu je otkazao pošto su isplovili iz libijske luke Misrata i u brod je počela da prodire voda, pa su putnici, pošto nisu imali nikakvo drugo rešenje da pozovu u pomoć, zapalili manju vatru kako bi dali znak drugim brodovima, ali gas se pomešao sa vodom, pa se vatra proširila i putnici su u panici prešli na jednu stranu broda zbog čega se brod prevrnuo.

Papa Franja, koji je Lampeduzu posetio u julu, izrazio je žaljenje zbog ove nesreće, koju je italijanski premijer Enriko Leta u poruci na društvenoj mreži Tviter nazvao „ogromnom tragedijom“.

Jedan osumnjičeni Tunišanin, član posade, je priveden, a tužilaštvo istražuje nesreću.

Lampeduza je ključna tačka za ilegalce koji traže azil u Evropskoj uniji, od kojih mnogi beže iz osiromašenih zemalja i zemalja u kojima ima oružanih sukoba u Africi, regionu Bliskog istoka i jugoistoka Azije.

Ove godine je u Italiju stiglo oko 25.000 imigranata, više od tri put nego li cele prethodne godine. To je, ipak, samo upola manje od broja iz 2011. godine kada je „arapsko proleće“ bilo na vrhuncu.

Imigracione organizacije procenjuju da je na moru život izgubilo između 17.000 i 20.000 imigranata koji su u poslednjih 20 godina pokušali da se domognu Evrope, na trošnim i prenatrpanim brodovima.

U lokalnoj mrtvačnici u Lampeduzi nema mesta za nastradale imigrante pa su njihova tela smeštena u hangar na lokalnom aerodromu, prenele su zapadne agencije.

- Mi više nemamo mesta ni za žive ni za mrtve – rekao je juče gradonačelnik Đuzi Nikolini, objasnivši da su prepuni i mrtvačnica i prihvatni centar za izbeglice.

Ministar unutrašnjih poslova Itanije Anđelino Alfano je zatražio veću pomoć od EU zbog povećanog priliva izbeglica a jučerašnju nesreću nazvao je „evropskom tragedijom“.

Ovo je jedna od najtežih nesreća u vodama Sredozemnog mora kojima često plove migranti iz Afrike koji žele da se preko Italije domognu Evropske unije.

U ponedeljak se utopilo 13 migranata u pokušaju da iz nasukanog broda doplivaju do istočne obale Sicilije.

U prethodnoj velikoj nesreći juna 2011. godine, veruje se da se u moru blizu Tunisa udavilo između 200 i 270 imigranata koji su bežali od sukoba u Libiji.

Godine 1996, 283 emigranta iz Indije, Pakistana i Šri Lanke, nestalo je u moru u pokušaju da se domognu Sicije.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun rekao je da se nada da će tragedija u Lampeduzi dovesti do akcije na zaštiti prava emigranata i poboljšanju javne percepcije imigranata.

Komesarka EU za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrem pozvala je evropske zemlje da prihvate više izbeglice kroz legalne međunarodne kanale, za koje se nada da će smanjiti broj opasnih prelazaka preko Sredozemnog mora.

Malstrem je kazala da će otputovati na Lampeduzu.

- Italija nije spremna za tako veliki talas emigranata na svojim obalama – rekla je jedna od vođa evropskih Zelenih u Evropskom parlamentu Monika Frasoni.

- Evropska unija u celini ima odgovornost da razvije humaniji sistem, i sistem koji će dati bolje rezultate – prihvata emigranata, rekla je ona.

(Tanjug)

Povezane vesti