018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Više od 200.000 ljudi u „crvenom minusu“

Komentari: isključeni

Više od 200.000 korisnika dozvoljenog minusa u Srbiji ušlo je u “crvenu zonu“, sa četiri milijarde dinara. Onima koji su predugo “ispod crte“ pojedine banke – bez najave i obrazloženja, ukidaju ovu vrstu pozajmice. Međutim, kredit poznat kao dozvoljeni minus i dalje je dobro rešenje za “premošćivanje“ neke hitne situacije, jer se najlakše odobrava, pa visoka kamatna stopa, u tom trenutku, pada u drugi plan, pojašnjavaju u niškoj “Aik banci“.

“Crveni minus“ po tekucim računima građana Srbije “težak“ je gotovo četiri milijarde dinara. To je oko 34.000.000 evra. Koliko je tačno korisnika iz dozvoljenog “uletelo“ u nedozvoljeni minus nije poznato, ali je reč o 265.120 tekućih računa, prema podacima Udruženja banaka Srbije. U niškoj “Aik banci“ kažu da kredit poznat kao dozvoljeni minus i dalje predstavlja dobro rešenje da se premosti neka hitna finansijska situacija, iako je najskuplji vid pozajmice.

Iznos dozvoljenih minusa banke najčešće odobravaju u visini jedne ili dve plate, ili penzije. Uslov je da mesečna zarada redovno “leže“ na tekući račun, a pozajmica se odobrava na godinu ili dve. Većina banaka tek po isteku tog roka utvrđuje novi iznos, u zavisnosti od toga da li je plata u prethodnom periodu rasla ili padala, bila redovna ili ne.

Ipak, ovo spada u najskuplje pozajmljivanje, jer se kamatne stope kreću i do 40 odsto godišnje. Jeftinije je za one koji povremeno “upadnu“ u minus, dok oni koji iz njega ne izlaze i te kako osete koliko to košta. Kod banaka koje na svaka tri meseca koriguju iznos pozajmice, klijent mora da vodi računa u situacijama kada plata kasni ili je na bolovanju. Tada se dešava da uđe u nedozvoljeni minus, a da to ni ne zna. Tada kamate bivaju još veće.

Povezane vesti