018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Virusna oboljenja čest uzrok reumatidnog artritisa (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

U Srbiji ima oko 60.000 obolelih od zapaljenskih reumatskih bolesti, a najviše onih koji boluju od reumatoidnog artritisa. Najčešći uzrok ovog zdravstvenog problema je genetska predispozicija, ali i neadekvatno preležana virusna oboljenja. Ovo je ozbiljna bolest, pri čijem lečenju je saradnja sa lekarima veoma važna.
Oko 35.000 odraslih i oko 2.000 dece boluje od reumatoidnog artritisa. Reč je o hroničnom zapaljenskom reumatskom oboljenju koje zahvata zglobove, a ponekad i unutrašnje organe, nervni sistem i kožu. Čim se pojave prve tegobe, odnosno najčešće jutarnja ukočenost jednog ili više zglobova, treba se obratiti lekaru i u dogovoru sa njim odrediti cilj i plan lečenja, rečeno je na stručnom sastanku udruženja obolelih od ove bolesti u Niškoj banji.
Jedan od uzroka reumatodinog artritisa su, osim genetske predispozicije, i nepreležana virusna oboljenja, a pušenje i alkohol mogu pogoršati bolest.
Sastanku, čija je glavna tema bila “Bolesnik-partner“, prisustvovali su i pacijenti, i lekari sa ciljem da saznaju više o poboljšanju kvaliteta lečenja.

Povezane vesti