018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Vidija „putujuća limenka“ (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

U bilo kom biznisu je najvažnije imati ideju i volju da se ta ideja i realizuje. Kada se dobroj ideji doda stručnost, inovativnost i spremnost za rešavanje problema, onda uspeh ne izostaje. Upravo takav je primer niškog preduzeća Vidija, koje zapošljava 10 ljudi, na svom čelu ima ženu i gotovo kompletnu svoju proizvodnju, bez ikakve pomoći države, plasira van granica naše zemlje.
Za firmu Vidija se u Nišu čulo kada je napravila tzv-prikolicu za brzu hranu, koja se sama napajala strujom i energijom od solarnih ćelija, imala sopstvene zalihe vode i mogla potpuno samostalno da funkcioniše na bilo kojoj lokaciji. Interesovanje u našoj zemlji je bilo malo, samo jedna prikolica je završila u Srbiji, a sve ostale otišle u izvoz. Ali se zato za ovu firmu čulo u svetu, pa je iz susedne Hrvatske stigla narudžbina, i stvoren je potpuno novi proizvod, po mnogo čemu jedinstven u svetu, a u potpunosti plod domaće pameti, putujuća limenka, koja za dva dana kreće na svoj put po hrvatskom priobalju.
Kompletan proizvod izrađen je u Srbiji, a od sličnih koji se proizvode samo u Nemačkoj je i jeftniji, i kvalitetniji i funkcionalniji.
Zanimljivo je da, svakodnevno, sa svih strana slušamo da država mora pomoći maloj privredi, i pre svega izvoznicima. U praksi je, međutim, mnogo drugačije.
Dragica Andrejević ističe da će prvi primerak prikolice limenke, za dan ili dva biti isporučen kupcu, Pivari Zagreb, i da se odmah zatim očekuje i nova narudžbina, od deset ili dvadeset primeraka, ali ovoga puta ne samo za hrvatsko, već i za tržište Mađarske, Slovačke, pa i daleke Engleske.