018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

VEŽBA SPASAVANJA U SRHC

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije Milosav Miličković i zamenik ministra za civilnu odbranu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda Ruske Federacije Aleksandar Čuprijan, obišli su Srpsko-ruski humanitarni centar i prisustvovali pokaznoj vežbi spasavanja. Tom prilikom razgovaralo se o mogućnostima razvoja Centra,  a obe strane saglasne su da je on značajan za ceo region.

Srpsko-ruski humanitarni centar prepoznat je kao profesionalna organizacija koja je sposobna da sopstvenim kapacitetima bude ravnopravni učesnik u profesionalnom usavršavanju vatrogasaca-spasilaca, ali i podrška u reagovanju u vanrednim situacijama, istakao je državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Milosav Miličković, koji je u društvu kolega iz Ruske Federacije prisustvovao pokaznim vežbama vatrogasaca-spasilaca i članova Gorske službe spasavanja.

Kako je istaknuto u narednom periodu akcenat će biti na promociji Srpsko-suskog humanitarnog centra kao modernog nastavno-trenažnog centra koji će biti će biti pristupačan većem broju stručnjaka iz oblasti vanrednih situacija. U planu je i uređenje sedišne zgrade, formiranje smeštajnih kapaciteta i regulisanje poligona za obuku. To ujedno iziskuje i unapređenje stručnog kadra, rečeno je na sastanku srpske i ruske delegacije.

Da podsetimo, Srbija je u maju 2019. godine postala punopravna članica Međunarodne organizacije civilne zaštite, a Srpsko-ruski humanitarni centar dobio je status nastavnog centra za obuku ICDO-a.