018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Vernici u Srbiji obeležavaju Badnje veče

Od:
Komentari: isključeni

Pravoslavni vernici su večeras širom Srbije prisustvovali liturgijama i tradicionalnim ceremonijama paljenja badnjaka.
Poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej predvodio je večeras osvešćenje i paljenje badnjaka na platou ispred Hrama Svetog Save.
Paljenju badnjaka prisustvovao je veliki broj građana, a patrijarh koji služi večernje u Hramu Svetog Save poručio je tom prilikom da je badnjak simbol velikog praznika rođenja Isusa Hrista.
„Sretan Badnji dan i Badnje veče u kome polažemo naše drevne simbole – badnjak kao simbol velikog praznika rođenja Isusa Hrista“, rekao je patrijarh.
On je naveo da je unošenje i paljenje badnjaka jedan od običaja našeg naroda a da se mnogi pitaju od čega je on izvorno potekao.
„To je običaj nasleđen iz drevnih vremena, kada su naši preci pripadali drugoj religiji. Oni su kao simbol svoje vere imali badnjak,“ rekao je patrijarh.
On je istakao da je badnjak po svojim svojstvima razvija veliku toplotu i svetlost i da je to uzeto kao simbol Hrista koji nas nadahnjuje plamenom ljubavi i svetlošću istine.
Prema njegovim rečima, tako je badnjak simbol ljubavi i svetlosti, divan i dobar simbol zajedništva i jedinstva i porodičnog života.
Hladno vreme nije smetalo velikom broju građana Kosovske Mitrovice koji su večeras prisustvovali osvećenju i paljenju badnjaka ispred crkve Sv.Dimitrija u ovom gradu.
Protojerej Milija Arsović iz hrama Sv.Dimitrija poručio je da treba da se radujemo molitveno I da živimo složno i dostojanstveno, kao što su to naši preci radili,
“Najradosniji dan, praznik nad praznicima, temelj svih ostalih praznika jeste dan Božića a Badnji dan jeste priprema za samo njegovo rođenje, da bi zajedno sa anđelima pevali, slavili i radovali se i da kazemo slava na visini Bogu i na zemlji mir među ljudima i da živimo složno, dostojanstveno, kako su to naši preci radili ”, kazao je Arsović.
Predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić istakao je da mir, ljubav I tolerancija jesu poruke te da naša vera nalaže da ih se pridržavamo I primenjujemo ih.
Hladno vreme nije smetalo ni velikom broju vernika iz Jagodine i okolnih sela da veceraš, u portama Saborne crkve „Svetih apostola Petra i Pavla“, „Svetog arhangela Mihajla“ i „Svete Petke“ u ovom gradu, prisustvuje ceremoniji paljenja badnjaka.
Pre nego što je stavljen na vatru, badnjk koga je nosilo nekoliko maldih momaka, u povrci vernika i sveštenika nošen je oko crkava. Vernici su se utrkivali ko će pre otkinuti grančicu sa badnjaka, pre nego što u celosti izgori.
Pre ceremonije paljenja badnjaka u crkvama je služena liturgija a vernici su badnjak kitili novčanicama i ispod njega ostavljali poklone.
U crkvenoj porti služena je vruća kuvana rakija.
Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković – Palma, tradicionalno, sa saradnicima, prisustovao je paljenju
badnjaka u svom rodnom selu Končarevu, na levoj obali Velike Morave, oko šest kilometara od Jagodine.
Badnjak je zapaljen u porti crkve u ovom selu koju gradi njegova porodica.
Više stotina Užičana badnje veče provelo je na liturgiji u crkvi Svetog Đorđa i paljenjem badnjaka u porti.
Tradicionalno je zapaljen i badnjak koji je u crkvu doneo gradpnačelnik Užica Tihomir Petković sa rukovodstvom grada.
Petković je za Tanjug izjavio da se nada da ova godina gradu doneti manje izazova,a više snage,energije i mudrosti da se savladaju.
“Iskreno se nadam da nam se godina kao što je bila prošla neće ponoviti.Izvesno je da ćemo 2015. godinu pamtiti po tome što ćemo stvoriti uslove da ponovo imamo najzdraviju vodu .Vlada Republike Srbije finansiraće rekonstrukciju Fabrike vode, koja će početi čim obezbedimo sve potrebne urbanističke dozvole i procedure. Do kraja godine sigurno ćemo završiti taj projekat , kako bi dugoročno imali higijenski ispravnu vodu”, rekao je Petković za Tanjug.
Petković je uputio i čestitku Užičanima povodom Božića, poželevši da sve ovaj najveći hrišćanski praznik zbliži i ujedini,kako bi zajedničkim snagama Užice učinili boljim nego što je bilo do sada.
U pravoslavnim hramovima u Nišu večeras su upaljeni badnjaci, a paljenju badnjaka u Sabornom hramu u Nišu, uz prisustvo vernika, prisustvovao je i niški vladika Jovan.
U parku Svetog Save, ispred hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene, gradska opština Medijana organizovala je po tradiciji lomljenje česnice prečnika, kako je rečeno, od dva metara, a oni najsrećnije ruke su odlomili su i tri zlatnika.
Veliki broj građana Subotice okupio se ove večeri na centralnom gradskom trgu na osvećenju i paljenju badnjaka.
Srpski kulturni centar “Sveti Sava” i Srpska Pravoslavna Crkvena opština subotička u Subotici u okviru Božićnih praznika, tradicionalno obeležavaju Badnje veče paljenjem Badnjaka uz kratak umetnički program u centru grada.
Vernici su se okupili popodne u porti Crkve, odakle je u 17 časova krenula litija prema spomeniku Cara Jovana Nenada u centru grada, gde je izvršeno posvećenje i paljenje Badnjaka.
Prethodno su se jutros u osam sati pravoslavni vernici okupili ispred crkve Svetog vaznesenja gospodnjeg, odakle su organizovano vozilima otišli na Makovu sedmicu radi preuzimanja Badnjaka.
Od 21 čas biće upriličeno guslarsko veče u Srpskom kulturnom centru “ Sveti Sava” na kojem učestvuju guslari Željko Čurović, Đorđije Tanović i Saša Laketić.
U portama dva hrama u Leskovcu večeras je obavljeno tradicionalno paljenje badnjaka.
Višse stotina Leskovčana prisustvovalo je paljenju badnjaka u portama Saborne crkve u centru grada i Svetog Simeona Mirotočivog u naselju Dubočica.
Na dan Božića prva liturgija biće služena tačno u ponoć a druga u osam sati.
U Kragujevcu je večeras obavljena ceremonija paljenja badnjaka u prisustvu brojnih građana, privrednika, predstavnika gradske vlasti i stranaka.
Badnjak je u popodnevim satima unet u vladičanski dvor, a ceremonija paljenja obavljena je posle bdenja, koje je služio vladika šumadijski Jovan sa sveštenstvom u Sabornoj crkvi.
U porti crkve Roždestva Hristovog u centru Pirota večeras je paljenjem badnjaka i lomljenjem česnice obeležen Badnji dan.
Najsrećnije ruke prilikom podele česnice bila je mlada Piroćanka Sanja Ćirić, koja dobila zlatnik.
„Ovo je veliko iznenađenje za mene. Dolazim svake godine i svima bih da čestitam praznike i poželim puno sreće, zdravlja, ljubavi i poručila bih svima da veruju“, kazala je Ćirićeva.
U Pirotu se na desetak mesta organizovalo paljenje badnjaka i lomljenje česnice.
Osim u Crkvi Roždestva Hristovog, Badnje veče obeleženo je i u Tijabarskoj crkvi, kao i u svim većim gradskim naseljima i selima u okolini Pirota.
Predstavom za decu, tradicionalnim paljenjem badnjaka i bogosluyyenjem u crkvi „Sveti velikomucenik Georgije“ u Boru je večeras počelo obeležavanje Badnje večeri i proslava najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.
I ove godine u svitanje je organizovano sećenje badnjaka na kome je, bez obzira na nisku temperaturu, uz sveštenstvo bilo i nekoliko desetina vernika.
Tanjug 06.01.2015 20:32
Foto Tanjug N. Jovanović