018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Verbić: Zahtevi prosvetara neće biti ispunjeni

Od:
Komentari: isključeni

ČAČAK – Vlada ne može da izađe u susret zahtevima prosvetnih radnika koji štrajkuju zbog novčanih izdvajanja, a to ne dozvoljava ni MMF, izjavio je danas u Čačku ministar prosvete, Srđan Verbić.
Ministar očekuje da se situacija smiri i smatra da neće biti radikalizacije štrajka prosvetara.
„Očekujem da radimo nezavisno od štrajka. Voleo bih da su sindikati u pravu i da u budžetu ima novca za plate, ali za te namene sredstava nema“, naveo je Verbić i dodao da će ministarstvo učiniti sve da budžet bude dovoljno transprentan, ukoliko to sada nije.
Govoreći o platnim razredima Verbić je rekao da je to veliki posao kojim treba da se bavi cela Vlada, a ne samo ministarsvo prosvete.
Ne postoji višak prosvetnih radnika u obrazovanju, ali je neophodna bolja organizacija budući da postoji veliki broj nastavnika koji rade u dve ili tri škole, jer nemaju pun fond časova, rekao je ministar odgovarajući na pitanje novinara ima li viška zaposlenih u prosveti.
„Želimo da škole bolje funkcionišu i kroz racionalizaciju će postojati mogućnost da pojedinci dobiju otpremninu“, dodao je Verbić. On je napomenuo da je cilj vlade svakako da se povećaju plate, međutim , za to moraju pstojati mehanizmi i dodao da ne postoji čarobni štapić za rešenje nagomilanih problema.
„Mnogo ćemo morati da radimo, ali moramo se bolje razumeti“, zaključio je ministar.
S druge stranje, predsednik Unije sinikata prosvetnih radnika Srbije, Dragan Matijević kaže da će štrajk biti radikalizovan.
„Štrajkački odbor je u subotu imao sastanak sa Verbićem i ponavlja se ista priča. Od ižuzeća prosvenih radika kada je u pitanju smanjenje plata nema ništa, od kolektivnog ugovora takođe, kao ni od Zakona o platnim razredima“ rekao je on .
Matijević je precizirao da će štrajk biti nastavljen u zakonskoj formi, odnosno sa minimumom procesa rada, ali planiraju se i drugi koraci.
„Za 26. januar planiramo jedan Svetosavski marš na Beograd kako bismo kolege iz tog grada koji nisu pokazali agilnost u štrajku opametili“, rekao je on. Prema njegovim rečima u 130 škola u Srbiji nisu zaključene ocene, pa će tokom ove, ili početkom sledeće sedmice biti održana odeljenska veća kako bi se to završilo.
Tanjug 14.01.2015 16:05
Foto Tanjug/R.Prelić, arhiva