018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Verbić: U Srbiji 10.000 prosvetnih radnika viška

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je da u Srbiji ima 10.000 prosvetnih radnika viška i da ne postoji način da se svi oni preraspodele.
„Tačnu brojku daće naši statističari. Tu je suštinska uloga sindikata i direktora škola, tako da se u svakoj školi pravi najkorektnija moguća preraspodela poslova i iz škola će nam preporučiti kome da ponudimo otpremninu. U sledeću školsku godinu moramo ući s optimizovanim brojem radnika“, rekao je Verbić za „Blic“.
Na pitanje kako će rešiti problem najdužeg štrajka u istoriji srpske prosvete ministar je odgovorio: „Na istoj smo strani, moramo da se ponašamo u skladu sa onim što nam je posao“.
„Povećaćemo plate nastavnicima i oni će biti prvi koji će dočekati povećanje u javnom sektoru, samo ne znam kada“, rekao je Verbić.
Na pitanje šta će preduzeti ako nastavnici u štrajku odbiju da zaključe ocene na kraju drugog polugodišta, on je odgovorio da se nada da se to neće dogoditi.
„Ne znam šta mogu da budu potezi države ako neko krene da sistematski krši zakon. To je pitanje koje toliko odstupa od svakodnevne prakse da je teško na njega dati odgovor“, rekao je ministar.

Tanjug 20.03.2015 07:30
Foto Tanjug, O. Toskić/ arhiva