018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Verbić: Sramna odluka da se ne drže pripreme za malu maturu

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Ministar prosvete Srđan Verbić okarakterisao je danas kao sramnu odluku članova Unije sindikata prosvetnih radnika da u okviru radikalizacije štrajka ne drže pripreme dece za malu maturu.
„Međutim, moramo da završimo školsku godinu na najbolji mogući način i da omogućimo nastavak školovanja“, rekao je ministar novinarima na sastanku u Uniji poslodavaca, gde se raspravljalo o planu upisa u srednje škole.
Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije pozvala je juče ministra prosvete da razmotri trenutnu situaciju u školama, uz otpočinjanje konstruktivnih pregovora i najavila tužbe protiv direktora škola koji su, kako kažu, sledili „nezakonitu naredbu Ministarstva prosvete i nastavnicima u štrajku smanjili platu“.
Unija je jedan od dva sindikata koji su u štrajku duže od četiri meseca, a iz te asocijacije poručuju da nastavnici u štrajku više neće držati dopunsku i dodatnu nastavu, pripreme za takmicenja i malu maturu.
„Nastavnici nisu u obavezi da učestvuju u radu u stručnim organima škole, rukovođenju stručnim aktivom, da izvode dodatni obrazovno-vaspitni rad sa učenicima, dopunsku nastavu, pripremnu nastavu, društvene i slobodne aktivnosti, pripremu učenika za takmičenja.
Takođe, nastavnici ne moraju da učestuju u realizaciji ekskurzije učenika, da obavljaju poslove vezane za stručno usavršavanje, mentorski rad, rad sa roditeljima, društveno-koristan rad sa učenicima, sportske aktivnosti sa učenicima, angažovanje u realizaciji sportskih, rekreativnih i kulturnih aktivnosti učenika, kao i da obavljaju poslove pripreme za obrazovno-vaspitni rad, poslove vezane za unapređivanje obrazovno-vaspitnih aktivnosti i ostvarivanje stručno- pedagoških aktivnosti škole“, navodi Unija u uputstvu članovima.
Osim Unije, u štrajku koji traje peti mesec, je i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Tanjug 25.03.2015 11:33
Foto Tanjug, O. Toskić/ arhiva