018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Verbić: Nemoguće je nadoknaditi časove, osećam odgovornost

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Ministar prosvete Srđan Verbić rekao je danas da su učenici trajno oštećeni štrajkom, nemoguće je nadoknaditi sve časove, zbog čega i sam, kako kaže, oseća odgovornost.
Za resornog ministra nema drugog odgovora od preuzimanja odgovornosti za takvu situaciju, rekao je Verbić u emisiji Kažiprst B92 i istakao da se školska godina mora nastaviti što regularnije.
„Štrajkove imamo već 15 godina, pa se postavlja pitanje šta je regularna školska godina. Ako je pitanje da li će časovi biti nadoknađeni – to je nemoguće“, rekao je on i naveo da su učenici trajno oštećeni zbog štrajka i da su izgubili 124 časa.
„Sigurno je nemoguće da sada imaju devet časova subotom kako bi to nadoknadili“, rekao je Verbić i, povodom zahteva štrajkača, istakao da postoje ograničenja koja nisu ni do ministarstva, ni do prosvetara, jer novca u budžetu nema.
Prosvetari su danas zatražili da se u pregovore uključe premijer Aleksandar Vučić i predsednik Tomislav Nikolić, a Verbić podseća da je stav Vlade Srbije jasan.
„Smanjili smo plate svima u javnom sektoru, a premijer je više puta rekao da prvi kojima treba povećati jesu prosvetari. Nije precizirao kada će to biti moguće“, rekao je Verbić.
On je istakao da uprkos tome što štrajk u kom učestvuju dva sindikata i dalje traje, a rešenje se ne nazire, većina nastavnika radi normalno.
„Velika većina nastavnika u Srbiji radi normalno, ali ne zato što su zadovoljni, imaju veće plate i sve je redu. Nije u redu, imaju male plate, jedva sastavljaju kraj sa krajem, imaju pravo da budu nezadovoljni i da to pokažu, ali oni rade jer znaju da ako ne radimo, ne možemo ništa da promenimo“, rekao je Verbić.
Na pitanje šta je želeo da poruči kada je izašao ispred zgrade u kojoj je Ministarstvo prosvete i sišao u masu koja je protestovala, Verbić je objasnio da je ideja da sve bude transparentno.
„To je naša jedina zaštita od svih koji sa strane vrše pritisak. Nema tajni ni u radu, ni u budžetu.
Hoću da pokažem da se ne krijem, jer ministar nema prava da bude autističan i da sa skrivenog mesta upravlja prosvetom“, rekao je Verbić.

Tanjug 17.03.2015 17:59
Foto Tanjug,D.Stanković,ilustracija