018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Verbić: Na odgovornost svi koji su počinili prekršaj

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je danas da se prikupljaju podaci o nemilim događajima u školama Srbije i da će biti pozvani na disciplinsku odgovornost svi nastavnici za koje se utvrdi da su počinili prekršaj.
„Mislimo na jučerašnje sukobe nastavnika koji su želeli da rade 45 minuta i onih koji im to nisu dozvoljavali, a koji su se odvijali pred učenicima“, rekao je Verbić novinarima istsakavši da su se javljali i roditelji i da je to sve zajedno niz nemilih scena.
Verbić je još jednom pozvao sindikate i njihove vođe da ne prave skupove na kojima ne mogu da kontrolišu svoje članstvo.
Prema njegovim rečima, juče je bila vrlo ružna manifestacija nedostatka kontrole nad ponašanjem određenih članova sindikata.
„To je nešto što svi moramo ozbiljno da zamerimo liderima sindikata. Organizovanje bilo kakvih skupova na kojima ne mogu da kontrolišu sopstvene članove je vrlo zabrinjavajuće“, rekao je on.
Minsitar je istsakao da se ne bi složio da je štrajk prosvetara zaoštren, jer danas ima manje učesnika nego juče, a još manje nego pre dva dana.
Kako je naveo, jedini izlaz je sistemsko rešenje, navodeći da je Vlada Srbije stav izrazila kroz sporazum sa sindikatima čije su potpisivanje odbila dva sindikata.
On je rekao da nema dileme ni izbora, jer škola mora da se završi, a učenicima mora da bude omogućena normalna nastava.
Govoreći o otpremninama u prosveti, Verbić kaže da je potrebno napraviti korektan mehanizam i kriterijume za pravljenje liste za otpremnine.
„Ako su ti ljudi saglasni vrlo brzo ćemo da im ponudimo otpreminu, ali to neće raditi Ministarstvo, ni sami direktori škola, već u to treba da budu uključeni sindikati i svi zajedno treba u tome da učestvujemo“, rekao je Verbić.
Tanjug 24.03.2015 11:56
Foto Tanjug, O. Toskić (arhiva)