018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Veliko interesovanje za Sajam zapošljavanja

Veliki broj Nišlija i ove godine pokušao je da dođe do posla preko sajma, koji je u Galeriji „Srbija“ organizovala Nacionalna služba za zapošljavanje. Oko 30 poslodavaca ponudilo je više od 300 slobodnih radnih mesta različitih profila, dok je interesenata bilo mnogo više.

Povećanje broja zaposlenih ostaje prioritet aktuelne vlasti, rekao na otvaranju Sajma državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Dragi Vidojević.

Koliko je alarmantno stanje kada je reč o nezaposlenosti, govori i to što se veliki broj građana okupio ispred Galerije „Srbija“ i pre otvaranja sajma, dok sam prostor nije bio dovoljno veliki za sve one koji traže posao. Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje u Nišu je trenutno više od 37.000 nezaposlenih, odnosno za oko 1.000 više u odnosu na prošlu godinu. Bez obzira na to koju su školu završili i koliko godina imaju, posetioci su biografije ostavljali na gotovo svakom štandu, u nadi da će pronaći bilo kakav posao.

Državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike Dragi Vidojević ističe da su posebno ugroženi nezaposleni između 50 i 55 godina starosti, jer nemaju dovoljno godina za penziju, dok su za većinu poslodavaca prestari. Zbog toga, on rešenje vidi u zakonu o socijalnom preduzetništvu koji bi Skupština uskoro trebalo da usvoji.

- Sajmovi su jedna od najuspešnijih mera zapošljavanja. Zahvaljujući njima godišnje oko 10.000 ljudi u Srbiji dobije posao, dok se prošle godine u Nišu na taj način zaposlilo oko 400 njih - istakao je zamenik direktora Nacionalne službe za zapošljavanje Dejan Veljković

Veljković ističe da do posla najteže dolaze oni koji su završili samo osnovnu i srednju školu, dok su na evidenciji najbrojniji ekonomski tehničari. Deficitarna zanimanja i dalje su ona iz IT sektora, ali traženi su i zavarivači, dodaje Veljković.

Povezane vesti