018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Velika otkrića u Balanici

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

U pećinskom kompleksu Balanica nadomak sela Sićevo, posle pronalaska vilice praistorijskog čoveka “homo erektusa”, stare pola miliona godina, ovaj lokalitet postao je jedno od najvećih antropololoških nalazišta u jugoistočnoj Evropi.

Pored vilice čoveka iz paleolita, pronađeni su primitivni alati, kosti životinja i praistorijsko ognjište.

- Ova značajna naučna otkrića, pružiće više saznanja o nastanku i evoluciji ljudske vrste -  kaže profesor Dušan Mihajlović sa Odeljenja za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Letnja škola arheologije u Balanici nadomak sela Sićevo, ove godine okupila je 35 studenata iz svih krajeva sveta. Najviše ih je iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, i to sa Univerziteta Vinipeg. Oni vredno rade na nalazištu kompleksa pećina Mala i Velika Balanica gde su otkriveni ostaci ljudske zajednice iz paleolita.

Ovo je treće pouzdano datirano arhološko i antropološko nalazište sa ostacima čoveka starog pola miliona godina, kaže Dušan Mihajlović, vanredni profesor arheologije na filozofskom fakultetu u Nišu.

- Grad Niš je spreman da ovaj uzutetan turistički resurs učini dostupnim široj javnosti – ističe Srđan Aleksić, gradski većnik.

Posle objavljivanja prvih informacija o praistorijskom čoveku iz Balanice, pre 6 meseci, nastavljena su iskopavanja, a u arheološkom kampu se nadaju da su na pragu novih velikih antropoloških otkrića. Slojevi u pećinama Mala i Velika Balanica u blizini sela Sićevo, kao i pećini Pešturina u Jelašnici, pokazuju ne samo ko su bili njeni stanovnici, već nam govore o načinu života, ishrane i kojim su se primitivnim alatima služili. Sve to nam pruža i vrlo važne dokaze o klimi i vegetaciji tog doba, što može značajno pomoći dosadašnjim naučnim saznanjima iz antropologije i pružiti celovitiju sliku ne samo o prvim ljudskim zajednicama u Evropi, već i o poreklu i evoluciji ljudske vrste, kaže arheolog, prof. Dušan Mihajlović.

 

Povezane vesti