018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Velika misa na stadionu „Čair“ (VIDEO)

Centralna misa povodom obeležavanja 1700 godina Milanskog edikta održana je na stadionu Čair u Nišu. Papin izaslanik kardinal Anđelo Skola istakao je veliki značaj i vrednost verske slobode i rekao da sve odgovore treba tražiti u otvorenosti.

Relikvije, čestice Časnog krsta na kome je razapet Hrist i mošti carice Svete Jelene, prenete su iz župske crkve Uzvišenja svetog križa na stadion „Čair“, čime je odrzano uvođenje u bogoluženje povodom 17 vekova od donošenja Milanskog edikta. Kardinal Skola je posebno naglasio znacaj toga sto su se na stadionu okupili pripadnici različitih vera.

Skola je podsetio na duboke razlike i neprijateljstva u svetu i dodao da bolni i nasilni događaji, koji su obeležili skoriju istoriju na ovim prostorima ne mogu nikoga da ostave ravnodušnim. On je poručio da sadašnjost zahteva prihvatanje odgovornosti, da se krene od praštanja i priznavanja pomirenja.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar pozdravio je prisutne i poželeo im mir i radost.

Na stadionu je bilo nekoliko hiljada vernika i hodočasnika iz raznih delova sveta, a najviše njih iz bivših jugoslovenskih republika. Svečanosti u Nišu prisustvovali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić, princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, drugih verskih zajednica i diplomatskog kora.

Povezane vesti