018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Velika izložba i misa u čast Milanskog edikta (VIDEO)

U okviru obeležavanja 1700 godina od donošenja Milanskog edikta, Niš će ove nedelje biti domaćin dve manifestacije od izuzetnog značaja – izložbe sa eksponatima iz rimskog perioda i hodočašća katoličkih vernika sa velikom misom. Izložba će biti otvorena u četvrtak, 19. septembra u 19 sati u galeriji „Filip Moris“, dok je misa najavljena za subotu, 21. septembra, u 11 sati na stadionu „Čair“.

Na izložbi pod nazivom „Rađanje hrišćanstva u rimskim provincijama na tlu Srbije“, posetioci će moći da vide oko 180 eksponata iz perioda od kraja drugog do šestog veka nove ere. Izložbu organizuje Narodni muzej u Beogradu sa još  devet muzeja iz cele Srbije, a gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić ističe da je ova izložba od ogromnog značaja za grad kako bi posetioci shvatili koliko je Niš važan za čitavu hrišćansku zajednicu. Izložba je tokom maja bila postavljena u Viminacijumi, a gradonačelnik Perišić i direktor Narodnog muzeja Niš, Slaviša Popović ističe da će posetioci niške izložbe moći da uživaju u potpuno identičnoj ponudi.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar je za subotu, 21. septembra, najavio dolazak 300 katoličkih mladih hodočasnika koji će prisustvovati velikoj misi na stadionu „Čair“. Misu će predvoditi milanski nadbiskup, kardinal Anđelo Skola. Prema Hočevarovim rečima, za ovu priliku odabrani su mladi hodočasnici koji razumeju značaj ovog velikog jubileja i koji će u budućnosti nastaviti da šire poruku verske tolerancije, što i jeste suština Milanskog edikta, kaže Hočevar.

Saradnja Grada, Srpske pravoslavne i Katoličke crkve povodom velikog jubileja biće ovekovečena i postavljanjem spomenika ispred Gradske kuće u Nišu koji je dar Katoličke crkve.

Izložba u galeriji „Filip Moris“ biće otvorena do 31. oktobra, dok će centralna proslava biti održana 6. oktobra za kada se očekuje dolazak oko 3500 vernika. Nadležni kažu da pripreme protiču bez problema i očekuju da sve protekne u najboljem redu.

Povezane vesti