018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Većinu predmeta Viši sud rešio je u roku (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

“Viši sud u Nišu ostvario je bolje rezultate u 2013. godini, jer je u odnosu na 2012. rešio 800 predmeta više, što je rezultat angažovanja optimalnog broja sudija“, rekao je na konferenciji za novinare vršilac funkcije predsednika Višeg suda Zoran Krstić.

Većinu predmeta Viši sud rešio je u roku, a zastarelih predmeta nije bilo. Za teško ubistvo osuđena su dva lica.

Najviše je osuđenih, šezdeset petoro, zbog krivčnog dela neovlašćene proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga. Tendencije u kaznenoj politici biće uvođenje alternativnih sankcija, kao što su društveno koristan rad, uslovna osuda sa zaštitnim nadzorom, čiji je cilj da se izvršioci krivičnih dela reintegrišu, umesto da se izoluju iz društva. U radu Osnovnog suda, povećan je broj starih predmeta u krivici, a jedan od razloga je smanjen broj sudija, jer su pojedini izabrani za sudije Višeg suda, a pojedini su penzionisani.

Vršilac funkcije predsednika Višeg suda rekao je i da u ovoj Instituciji ocenjuju da su protesti povodom ubistva Vuka Stoiljkovića opravdani, jer građani inistiraju da se nasilje zaustavi.

Prioriteti oba suda, kako je istaknuto, biće rešavanje starih predmeta, obezbeđivanje zakonitosti i tačnosti u radu, odgovornosti sudija, unapređenje efikasnosti i pravde, što znači donošenje kvalitetnih odluka u razumnom roku.

Povezane vesti