018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Veći odziv na ponovljenim izborima u Kosovskoj Mitrovici

Komentari: isključeni

Građani severnog dela Kosovske Mitrovice glasaju danas na ponovljenim izborima za gradonačelnika i lokalnu skupštinu ovog grada u tri biračka centra.

Odziv na ponovljenom lokalnim izborima u tri izborna centra na severu Kosovske Mitrovice premašio je do 12 sati 10 odsto.

Izbori se održavaju u tri biračka centra, na 27 biračkih mesta, u onosvnoj školi „Sveti Sava“, Medicinskoj i Tehničkoj školi. Pravo glasa ima oko 23.000 glasača.

Za razliku od prvog kruga izbora koji su prekinuti 3. novembra jutros su sva biračka mesta u Kosovskoj Mitrovici otvorena na vreme, rekli su Tanjugu predstavnici OEBS-a.

U Kosovskoj Mitrovici ispred biračkih centara jutros su neviđene mere obezbeđenja.
Pored pripadnika kosovske policije i Euleksa, tu su i pripadnicici Civilne žaštite. Svi oni su raspoređeni na mestima gde su 3. novembra stajali zagovornici bojkota kojih jutros nema na ulicama.

Povremeno se mogu videti i vojnici Kfora koji patroliraju u svojim automobilima.
OEBS je stigao rano jutros sa biračkim materijalom i sve je spremno za dnašnje zbore.

Građani severne Mitrovice biraju između pet kandidata za gradonačelnika, među kojima su Krstimir Pantić – Građanska inicijativa „Srpska“, Oliver Ivanović – Građanska inicijativa „SDP“ i Dimitrije Janićijević iz Samostalne liberalne stranke.
Izbori se ponavljaju nakon što je u ovim biračkim centrima 3. novembra prekinuto glasanje, kada su nepoznate osobe upale i uništile birački materijal i razbile kutije sa glasačkim listićima.

Državni vrh Srbije pozvao je građane Kosovske Mitrovice da učestvuju na današnjim ponovljenim izborima i na taj način pomognu formiranje Zajednice srpskih opština.
Izlazak na ponovljene lokalne izbore u Kosovskoj Mitrovici važan je za ostanak i opstanak Srba na Kosovu i Metohiji i jedini je način za odbranu srpskih interesa, poruka je sa prekjučcerašnje završne konvencije Građanske inicijative „Srpska“ na kojoj su se Mitrovčanima obratili premijer Srbije Ivica Dačić, kandidat za gradonačelnika Mitrovice Krstimir Pantić i ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izrazio je juče uverenje da će građani severne Kosovske Mitrovice izaći na ponovljene izbore u ovom gradu, dodajući da Srbi nikad nisu pogrešili kada su slušali svoju državu.
On je rekao da je nemoguće da i predsednik države, patrijarh i sve parlamentarne partije osim jedne, predsednik Republike Srpske i Ministarstvo inostranih poslova Rusije, da svi misle loše Srbima, a da samo nekoliko ljudi koji žive u tri biračka centra misle dobro.

Portparol OEBS-a Nikola Gaon izjavio jeda ponovljeni lokalni izbori u tri biračka centra u Kosovskoj Mitrovici za sada protiču bez incidenata.

(Tanjug/Beta)

Povezane vesti