018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Počeo 6. Međunarodni muzički festival “Konstantinus” (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Koncertom kvinteta “Akademiks”, večeras u 20 sati u galeriji Sinagoga, počinje 6. Međunarodni muzički festival “Konstantinus”. Trajaće do nedelje, 7.juna, kada će svoj novi album predstaviti basista Nenad Vasilić koji već godinama živi i radi u Austriji. U sklopu obeležavanja gradske slave Svetog cara Konstantina i carice Jelene, ovogodišnji pokrovitelj festivala je gradska opština Medijana.
Pet festivalskih večeri u Sinagogi koncerte će održati vrsni muzičari iz zemlje, inostranstva i našeg grada. Ovogodišnji, šesti “Constantinus”, otvara kvintet “Academix”, koji čine profesori u saradnici Fakulteta umetnosti u Nišu. Publici su poznati i pod imenom “Tango gentlemen”, koje su promenili usled personalnih promena u kvintetu, a na repertoaru će biti dela Astora Pijacole.
“Constantinus” već šesti put za redom dodeljuje i istoimenu nagradu, a ovogodišnji laureat je šesnaestogodišnji violinista David Kurtić, čiji će koncert publika moći da čuje u četvrtak, drugog dana festivala. Na repertoaru će biti dela Baha, Paganinija, Čajkovskog i drugih, a koncerte će imati i Grk Dino Mastrojanis i oktet Beogradske filharmonije. Za razliku od prošlogodišnjeg festivala, koji se održavao u vreme poplava i koji je prošao bez značajnije finansijske podrške, ove godine je situacija drugačija.
Međunarodni muzički festival “Constantinus” traje do nedelje, 7.juna, koncerti počinju u 20 sati, cena pojedinačne ulaznice je 400, dok se kompleti mogu naći po ceni od 1500 dinara u “Vintage Shopu“ i Kafeu “Truba”.