018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Veća prava putnika i pojednostavljen transport robe (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Veća prava putnika i pojednostavljena procedura za transport robe neke su od novina Zakona o ugovorima o prevozu u železničkom saobraćaju čiji je nacrt predstavljen u Nišu. U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ističu da je donošenje ovog Zakona, koji će doprineti liberalizaciji tržišta, jedan od uslova koji Srbija mora da ispuni na putu ka Evropskoj Uniji.

Zakon o ugovorima o prevozu u železničkom saobraćaju definišu obaveze korisnika i prevoznika u domaćem i međunarodnom saobraćaju. Tako će putnici, na primer, moći da traže odštetu ukoliko prevoznik ne poštuje red vožnje, rečeno je prilikom predstavljanja nacrta ovog zakona. Kako je pojašnjeno ovo je jedan u setu zakona koji bi trebalo da doprinesu razvoju železničkog saobraćaja. Cilj je da se brojne procedure pojednostave i usklade sa evropskim kako bi se olakšao transport robe, ali i da se jasno definišu prava putnika, kaže Miodrag Jocić iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Kako bi se pratili evropski standardi neophodno je i da se unapredi i železnička infrastruktura. Predstavnici Ministarstva istakli su da će ova oblast biti regulisana predstojećim izmenama Zakona o železnici i Zakona o bezbednosti u železničkom saobraćaju i najavili dalja ulaganja u infratrukturu. Gradski većnik Mihajlo Zdravković rekao je da se ne odustaje od izmeštanja pruge u Nišu i dodao da se trenutno traži najbolji i najefikasniji način da se to sprovode.

Niš je, inače, peti i poslednji grad u kome je održana javna rasprava o ovom zakonu. Nakon usvajanja eventualnih izmena nacrta, predlog bi u skupštinsku proceduru trebalo da uđe posle 14. oktobra.

Povezane vesti