018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

VAŽNOST DUALNOG OBRAZOVANJA

U Regionalnoj privrednoj komori u Nišu razgovarano je o dualnom modelu obrazovanja kao putu ka novim kadrovima. Cilj je bio da se privrednici informišu u vezi sa novim ciklusom prijave za dualno obrazovanje za 2020/2021. U tekućoj školskoj godini učenici sedam škola sa teritorije Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga upisani su po dualnom obrazovanju.
Školovanje po potrebi privrede – to je cilj ka kome teži Regionalna privredna komora u Nišu. Tim povodom organizovana je konferencija na kojoj su se našli privrednici, ali i predstavnici škola, koji su upoznati sa novim ciklusom prijave za dualno obrazovanje za 2020/2021. Iz Regionalne privredne komore kažu da je cilj da kompanije dostave svoje potrebe za određenim obrazovnim profilima u dualnom obrazovanju kako bi oni zastupali njihove interese.
Učenju kroz rad priključila se Prehrambeno–hemijska škola iz Niša, a dvadesetoro učenika prvog razreda na obrazovnim profilima mesar i pekar imaju ugovore sa četiri kompanije, po dve za svaki obrazovni profil.
Tanja Mikić Nikolić, DIREKTORKA PREHRAMBNO HEMIJSKE ŠKOLE NIŠ
Javno-komunalno preduzeće Mediana prvo je javno preduzeće koje je prepoznalo značaj dualnog obarazovanja i priključilo mu se. Oni sarađuju sa Mašinskom školom.
CH: Aleksandar Milosavljević, JKP MEDIANA
Regionalna privredna komora Niš pokriva tri okruga Nišavski, Pirotski i Toplički, a neke od škola koje su uključene u dualno-obrazovanje su Prehrambeno-hemijska, Škola mode i lepote, Mašinska i Eletrotehnička škola iz Niša, kao i tehnička škola iz Pirota.