018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Važna tačka pregovora EU i Srbije biće poštovanje ljudskih i manjinskih prava (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Važna tačka pregovora EU I Srbije biće poštovanje ljudskih i manjinskih prava, kako nacionalnih manjina, tako i drugih, poput LGBT populacije, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport. Devenport je podsetio da je Srbija potpisala sve međunarodne sporazume i konvencije u oblasti ljudskih i manjinskih prava, ali njihova implementacija mora da bude u skladu sa međunarodnim obavezama i standardima.
Zbog toga „želimo da počnemo sa ovim priroritetom u pregovorima“, u okviru poglavlja 23, precizirao je Devenport i ocenio da je veoma bitno da strategija za borbu protiv diskriminacije bude sprovodena akcionim planom u ovoj oblasti.
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji je podržao nove medijske zakone, ali smatra da je opšta situacija u medijima „jako nezadovoljavajuća“ i da su neki fenomeni veoma neprijatni i neprihvatljivi. Kao zasebno pitanje, Devenport je pomenuo finansiranje medija, objašnjavajući da je jedan od važnih ciljeva paketa novih zakona transparentnost finansiranja, naročito državnog finansiranja, kao i transparentnost vlasništva u medijima. Nema sumnje da postoji fenomen autocenzure, ne samo u Srbiji, ocenio je Devenport i zato od vlasti i institucija vlade očekuje da rade u pravcu širenja prostora za izražavanje nezavisnih mišljenja.