018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Varufakis: Sporazum sa poveriocima u duhu ishoda referenduma

Od:
Komentari: isključeni

BRISEL – Grčki ministar finansija Janis Varufakis izjavio je danas da je vlada u Atini opredeljena za sprovođenje u delo ishoda referenduma o uslovima iz paketa pomoći koje su ponudili međunarodni kreditori, kao i za brzo postizanje sporazuma sa poveriocima koji bi bio u duhu rezultata glasanja na referendumu.
Varufakis je rekao agenciji Rojters da će na današnjem hitnom sastanku evrogrupe u Briselu zatražiti odlaganje odluke Atine o ponuđenom paketu spasa na par nedelja, kako bi ona (odluka) bila usklađena sa rezultatima referenduma.
Grčki premijer Aleksis Cipras odbacio je juče predlog poverilaca za petomesečno produženje aktuelnog programa kreditne pomoći, u iznosu od 12 milijardi evra, u zamenu za sprovođenje niza reformi, i rano jutros, posle sastanka vlade u Atini, pozvao je na održavanje referenduma 5. jula povodom te ponude međunarodnih kreditora.
Grčka vlada je poručila da ne može da prihvati tražene reforme jer bi one privredu ostavile u recesiji, a ponuđeni novac ne bi bio dovoljan da reši probleme.
Varufakis je rekao Rojtersu i da plaćanje duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) 30. juna zavisi od fleksibilnosti kreditora i da će tražiti od Evropske unije da vrati 1,9 milijardi evra profita na ime grčkih državnih obveznica koje su u posedu Evropske centralne banke, kako bi Atina platila dug MMF-u.
Grčki ministar je dodao da grčke banke moraju ostati otvorene tokom prelaznog perioda dok ne bude doneta odluka o paketu pomoći kreditora i da je uloga centralne banke da to obezbedi.

Tanjug 27 Jun 2015 16:08
AP Foto/Virginia Mayo